BCL-1 en BCL-2 handhaven zich in de tweede divisie

Volgend wedstrijdseizoen zal BCL weer met tenminste twee teams vertegenwoordigd zijn in de bondscompetitie van de Tweede Divisie Viertallen. BCL-1 (Harry Burmania – Willem Flisijn met John Linse – Hans van der Heijde) speelt daar al sinds mensenheugenis, wist al een paar keer door te dringen tot de eerste divisie en deed ook nu, na een matig begin, tot het laatst mee om het kampioenschap, maar werd uiteindelijk derde. BCL-2 (Hayo Galema – Dick Lont, Siebren de Boer – Hester Gast, Dick Everaars – Cor Breeuwer), pas gepromoveerd, handhaafde zich en gezien de kloof tussen districts-hoofdklassen en de tweede divisie – op promotie volgt vaak onmiddellijke degradatie – is dat een prima prestatie.

De laatste competitiedag, op zondag 2 februari in Het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen, begon met de trieste mededeling dat de avond tevoren Bert Kranenborg was overleden, nog maar 59 jaar oud. Een flink deel van de spelers kende hem goed. Zijn club, BC De Zeerob, deed er de laatste jaren, zo lang het nog ging, alles aan om de ernstig zieke Bert, voor wie bridge zijn lust en zijn leven was, nog een plek aan de bridgetafel te bezorgen. Waarvoor hulde.

BCL-2 stond al bijna veilig met nog die ene dag van twee wedstrijden te gaan en werd uiteindelijk achtste met 99,53 WP’s uit 11 wedstrijden. BCL-1 ging als tweede geklasseerd de laatste twee wedstrijden in, achter Zeerob-2, de gedoodverfde kampioen. Alleen als Zeerob-2 een paar steken zou laten vallen in de voorlaatste wedstrijd waren er nog kansen, want in de laatste wedstrijd moesten ze tegen elkaar.

Maar eenmaal in Groningen gearriveerd zag ik al meteen dat wij, BCL-1, een spannende laatste wedstrijd wel konden vergeten: Zeerob-2 trad aan tegen APIH-3, dat een flinke maat te klein was gebleken voor deze competitie. Hoe ik dat wist? In onze wedstrijd tegen APIH-3 gingen we twee keer down in slem, aan de andere tafel niet geboden. Prima slems, maar niet bestand tegen de zitsels. Kosten: samen zo’n 25 imps. Normaal gesproken kost dat je de wedstrijd, maar ondanks het dikke verlies op die twee spellen wonnen we met maximale cijfers. Kortom, we konden voor Zeerob-2 een (bijna) 20-0 uitslag verwachten, die ons kansloos maakte. Zo ging het ook. Sterker, na een licht verlies in de voorlaatste wedstrijd en een dito overwinning op een al freewheelend Zeerob-2 zakten we naar de derde plaats met 146,27 WP’s, omdat Zeerob-3 tweemaal flink wist uit te halen en ons op de valreep nog inhaalde. Zeerob-2 (Niels de Groot – Jaap Stomphorst, Ivar Beyl – Engbert Krist) werd kampioen met een respectabel totaal van 172,34 WP’s.

Uit de competitie een paar handen, waar ik plezierige herinneringen aan bewaar. Ik geef ze als voer voor meedenken.

 1. Als noord (Z/-) heb je ♠1097432, AHVB2, -, ♣86. Je partner opent 1♣ (4+-kaart bij ons). Je begint rustig met 1♠. OW passen. Je partner biedt 2♠. Wat nu?
 2. Als oost (O/-) heb je: ♠AH102, 4, AVB95, ♣H87. Je opent 1, links 1, je partner 3SA, rechts pas. Wat doe je?
 3. Als zuid (O/NZ) heb je: ♠6, AVB762, B94, ♣H104. Oost opent 1♣, je volgt 1, links D, duidelijk gealerteerd, partner 1♠, oost 2, jij 2, OW passen verder, partner 4, rondgepast.
  Het doublet blijkt te betekenen: informatief, maar met ten hoogste drie schoppens (!).
  Uitkomst: 4.
  Dit is wat je ziet:
O/OW AVT953
H82
8
953

4

N
W        O
Z

T

6
AVB762
B94
HT4
W N O Z
1 1
X 1♠︎ 2 2
p 4 p p
p

West kwam dus uit met 4, die 2 en 10 naar je boer loopt. Hoe ga je dit aanpakken?

 1. Als noord (Z/-) heb je ♠T97432, AHVB2, -, ♣86. Je partner opent 1♣ (4+-kaart bij ons). Je begint rustig met 1♠. OW passen. Je partner biedt 2♠.Je zou nu 4 kunnen bieden: een singleton of renonce ruiten en sleminteresse. Maar je weet bijna zeker dat je partner daar 4♠ op gaat bieden. Een singleton harten zal hij meestal niet hebben, want dan had hij (ipv 2♠) 3♥ kunnen bieden: gewone opening qua honneurkracht, maar als die singleton past, dan is 4♠ misschien een idee.
  Een fake-splinterbodje van 4♣? Zou kunnen, maar leidt misschien tot misverstanden en er is al teveel fake news in de wereld.Ik dacht: ik vertel niks, maar vraag met 5♠ naar de kwaliteit van de schoppen van John. Met een brede glimlach bood hij 6♠. Na de ruitenuitkomst legde hij neer: ♠AHB, 103, B963, ♣HV52. Ja, een schoppen te weinig, maar dat was geen probleem en bovendien hou ik daar meestal wel rekening mee: verhogen met een 3-kaart is oud-Haags, vandaar. Uitkomst getroefd, troefje naar het aas en kijk, daar viel de vrouw al. Je kunt claimen met de mededeling dat je aan het eind nog een klaverslag afstaat. Aan 5 van de 12 tafels was 6♠ geboden, aan 7 werd het slem gemist.

  Na een veel langduriger biedverloop waren ze aan de andere tafel naar 4♠ gegaan, waarna het bieden stopte na een doublet (?!) van Harry of Willem. Plus twee voor 790 punten, maar toch nog een winst van 190 dankzij die 980 van ons. Laten we veronderstellen dat het een doublet was om de tegenstanders uit slem te bluffen, intussen met de billen samengeknepen hopend dat ze niet zouden redoubleren.

 2. Als oost (O/-) heb je: ♠AH102, 4, AVB95, ♣H87.
  Je opent 1, links 1, je partner 3SA, rechts pas. Wat doe je?Wat heeft je partner? Openingskracht, gelimiteerd tot een punt of 13/14, goeie hartenstoppers, hoogstens drie schoppens, geen singleton en geen lange klaveren. Voor 6SA heeft hij zo ongeveer een ideale kaart nodig, maar 6 komt dichterbij. Maar hoe dat te onderzoeken? Ik verzon 4♣. Dat is echt en belooft 5/4 /♣, maar kwam me desondanks voor als het bod waarmee ik het best verdere informatie aan John kon ontlokken.
  Hij bood 4: 3-kaart ruiten, geen 4-kaart klaveren. Ik 4, controle en nu dus een singleton. John 5♣: ♣A en interesse tonend, want hij had kunnen afzwaaien met 4SA of 5. Aangezien ik grootslem zonder meer uitsloot, maakte ik het af op 6.Ik kreeg ♠V uit. John legde neer: ♠xx, H10xxx, Hxx, ♣AVx.
  Het afspel was een peuleschil: ♠A, harten op voor het aas links en daarmee was het eigenlijk al klaar, want later kan op H een schoppen weg en ik kan er eentje troeven. Dat Niels de Groot in slag drie schoppen naspeelde in mijn vork, bespoedigde de gang van zaken alleen maar. Wij + 920.

  Aan de andere tafel zullen de Zeerobben al in een kampioenschapsroes verkeerd hebben en bezig zijn geweest met het ophangen van de slingers, want zij eindigden in een ruitendeelscore.

 3. Hoe 4aan te pakken?
  Die troefuitkomst van Rens Paternotte was natuurlijk erg vervelend. Na een klaveruitkomst voor ♣A zou ik een makkelijk parcours hebben gehad, want dan kan ik na het afstaan van een ruitenslag twee ruitens troeven. Ik verlies dan twee klaverslagen en een ruitenslag.Maar als je nu een ruiten afgeeft, komt er troef na en kun je maar één ruiten troeven. Je zou daarna dan kunnen proberen om via een gelukte schoppensnit van een ruiten af te komen, maar gezien de opening van oost zal ♠H meestal fout zitten.
  Dan direct maar op de schoppen af, dacht ik, met het idee dat die resterende H8 van de dummy goed moesten zijn voor twee entrees. In slag twee dus schoppen naar ♠A en ♠V na, uitgaande van ♠H bij oost en hopend op ♠Bx bij west. Oost dekte met ♠H en ik troefde.
  Geen ♠B helaas.Nu de troefsnit naar 8. Dat was geen 50 procent-, maar een 75 procent-snit, gezien die 10 van slag één: restricted choice, nietwaar? 8 hield, oost renonceerde. ♠10 uit de dummy. Toen die werd gedekt met ♠B, troefde ik hoog (niet nodig, ze zaten 3-3), stak over naar H, waarmee ook de laatste troef was gehaald en kon al mijn ruiten op de vrije schoppen kwijt. Daarna een klavertje van tafel, voor het aas rechts, zodat ik nog ♣H maakte voor een overslag.

  Commentaar van oost, Bert Paping: Je had met een troefje de beste uitkomst, Rens, maar de beste uitkomst kost ons wel een imp.
  Dat klopte, aan de andere tafel werd 4 precies gehaald.

Voor het overige was het weer een plezierig seizoen, ook al omdat pakweg de helft van het veld na al die jaren in deze competitie goeie bekenden zijn geworden. Wij, BCL-1 bedoel ik, werken intussen aan het opbouwen van een aardige traditie door na de laatste wedstrijd met zijn vieren copieus te gaan dineren.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslagen. Bookmark de permalink.

3 reacties op BCL-1 en BCL-2 handhaven zich in de tweede divisie

 1. hans van der heijde schreef:

  In het biedverloop , weergegeven naast diagram, van het spel van probleem 3 is een fout geslopen.
  Niet west, maar oost opent 1Kl. Noord 1H, oost X, zuid 1Sch, oost 2R, zuid 2H, pas, zuid 4gH, allen passen. In de tekst staat het wel goed weergegeven.
  HvdH

 2. hans van der heijde schreef:

  Nou ja zeg, nu schrijf ik het ook nog fout in mijn reactie, de jaren beginnen te tellen.

  W N O Z
  – – 1Kl 1H
  X 1Sch 2R 2H
  p 4H p p
  p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.