BCL te Sankt Moritz: bridge zoals vroeger

Dat is balen. Badrutt’s Palace Hotel is dit weekeinde (17-19 januari) niet beschikbaar voor het bridgefestival. De ex van Roman Abramovich heeft het complete hotel afgehuurd. Dat kost een slordige duit want voor een beetje behoorlijke kamer wordt ruim elf honderd euro per nacht gerekend. De reden voor dit feestje? Mevrouw ex treedt opnieuw in het huwelijk.

Volgens Harry (Burmania) heeft Roman zijn ex niet zomaar het bos ingestuurd. Als je vermogen op zo’n twaalf miljard getaxeerd wordt, hoeft dat ook niet.

We moeten dus uitwijken. Naar het second best logeeradres, hotel Kulm. Ter geruststelling: voor deze eenvoudige herberg geldt, overeenkomstig het Badrutt’s Palace, dat gasten met een Rolls Royce dan wel minimaal een Bentley naar de skipistes vervoerd worden. Als we er op vrijdagmiddag arriveren is ook hier de voordeur gebarricadeerd voor het klootjesvolk.

Bij Gods gratie mogen we van een als middeleeuwse lakei uitgedoste gastheer de bagage even achter de receptie stallen. Als we de bagage ’s avonds ophalen, begint het een beetje te dagen wat hier gaande is. Groot feest! Pinguïns, sieraden en galajurken all over the place. Menige dame is voorzien van een veelbelovend decolleté, soms ook wel enigszins gestimuleerd want zoiets blijft een gevecht met de onafwendbare slijtage.

Goed dat vriend Koos Heerenveen verkozen heeft boven Sankt Moritz. Hij zou geen kaart recht leggen.

Waarom zijn we hier eigenlijk? Omdat vooral ondergetekende soms hunkert naar de tijd dat bridge zich nog op niveau afspeelde. Dat de Haagse bridgeclub Het Buitenhof nog in de Pulchristudio speelde en ten behoeve van de Kerstdrive nog smokings en avondjurken het beeld bepaalden. De jaren dus dat mannen nog heren waren en vrouwen dames. Geweldige bridge-evenementen ook. Het Caransa-toernooi in het Okura hotel, het Forbo in het Kurhaus te Scheveningen, het Minihouse in het Rotterdamse Hilton en –top of the bill- het Statenbanktoernooi in hotel Des Indes in Den Haag. Hoe voornaam, hoe statig, hoe hoogstaand ook want hiervoor werd uitsluitend de wereldtop uitgenodigd.

Internationale festivals als die in Juan les Pins aan de Côte d’Azur of op Madeira of in La Baule aan de Atlantische kust kunnen aan die allure niet tippen. Misschien komt het festival van Biarritz er een beetje in de buurt. Maar heb je het over een toernooi met werkelijke standing, dan kom je sinds Kitzbühel is weggevallen in Sankt Moritz terecht. Want ook al is de voordeur van hotel Kulm gebarricadeerd, de zijdeur biedt ook toegang tot pracht en praal en schitterende speelzalen.

De samenstelling van het veld? Vijftig paren. Ruwweg geschat vijfentwintig paren tot en met het niveau van de hoofdklasse. Decor hier, behang. Dikke beurzen, weinig talent, hetgeen door een enkeling gecompenseerd wordt door het inhuren van een topspeler of topspeelster. Als je pech hebt speelt dan mevrouw Smederevac, Frans international, een spelletje af en dan moet je je tevreden­stellen met een middenscore. Ze werd met haar partner 49ste. Daar valt wel mee te leven, zelfs na drie dagen open paren ‘want ik ben een prof, het is mijn werk’.

De overige vijfentwintig paren variëren van tweede divisie tot en met wereldniveau. Sabine Auken, Zia Mahmood, de Deen Dennis Bilde, Marion Michielsen, Roy Welland, Frederic Nystrom, de Pool Pszczola, de Zuidafrikanen Gower en Apteker, en de latere winnaars, de Polen Mildawski en Tschamitz. Voor Zia is standaard tafel 1 gereserveerd. Er zit wat sleet op de voormalige ladykiller. In vroeger jaren werd zijn stoel omringd door beeldschone vrouwen die in het Formule 1-circus pitspoezen worden genoemd. Daar was nu geen sprake van. Zia moet het anno 2020 hebben van zijn unieke bridgekwaliteiten. Je zit erbij en je wordt gepiepeld, zoals mij overkwam.

Nogmaals, Sankt Moritz is niet goedkoop. Ook niet in de speelzaal. Twee cola? Vijftien Zwitserse franken, bijna 15 Euro. Wie het zich kan permitteren bestelt sekt na afloop van een zitting, maar je zag er ook die bij de supermarkt een fles San Pellegrino, bronwater, hadden gekocht en daarmee voortdurend door de zaal banjerden. Om de kosten te bestrijden verbleven wij zestien kilometer buiten Sankt Moritz in een via AirBNB gehuurd appartement. Dat betekende veel openbaar vervoer, wachten bij de bushalte waar het, vroeg in de ochtend, min veertien graden was wat tot bijna bevroren tenen leidde.

Of het deze beproevingen waard was? Absoluut. Het was bridge op topniveau in een unieke omgeving. We deden het niet eens zo gek: negende in dit gezelschap. Twee flessen champagne en de Telegraafprijs: beste Nederlanders (er waren maar drie honderd procent Nederlandse paren, waaronder ook BCL-er Pieter Buijs en zijn partner).  Ik kan er weer even tegen als ik straks in een achenebbisj zaaltje tegenstanders aantref die in alle opzichten in de jaren zestig zijn blijven steken.

En Harry? Hij vergaapte zich aan het besneeuwde landschap, de formidabele treinreis door de Alpen, de enige natuurbobsleebaan ter wereld en verbaasde zich over het welvaartspeil van Zwitserland. Tegen de schoonmaakster van ons appartement zei hij de sleutel unter die matte te leggen wat niet geheel begrepen werd.

‘Morgen, dinsdag, op de fiets in Sneek even naar de visboer. Portie kibbeling, lekker. Drie euro!’

Drie spellen ter leering ende –vooral- vermaeck.

Eerste zitting (van drie), tegen Pieter Buijs (west) en Hendrik de Hullu (oost). Harry noord en John zuid.

Z/Allen VBT983
HT9
V
874
H
VB74
AH72
AVB2
N
W        O
Z
7542
8
BT9643
T6
A6
A6532
85
H953
W N O Z
1
X 1♠︎ p 2
X 2 p p
X 2♠︎ p p
X p p p

Resultaat: 2♠︎X + 1

Met de uitkomst van 8 zijn er direct acht slagen en als west zich tijdens de schoppenoptocht van een harten ontdoet, is een overslag en een volle top onvermijdelijk. Voor oost-west is 5 maakbaar maar hoe daarin te komen?

Derde zitting, spel 14 tegen Dennis Bilde (noord) en Zia Mahmood (zuid). Harry oost, John west.

O/- 965
B62
B96
VT54
H32
V93
VT87
863
N
W        O
Z
T4
T75
AH42
B972
AVB87
AH84
53
AH
W N O Z
p 2
p 2 p 2♠︎
p 3 p 3
p 4♠︎ p p
p

Gepiepeld: 4♠︎ C

Kenmerk van de raskaarter is het onverstoorbaar snelle afspel. Daar werd ik het slachtoffer van. Bijna nonchalant nam Zia de uitkomst van 6 met het Aas, speelde ♠︎B na (gedoken) en legde vrijwel onmiddellijk een kleine harten op tafel, genomen met de vrouw. En nu? Meegenomen (en misschien wel meegesleurd) door het opgelegde tempo meende ik met 8 op herhaling te moeten- en dat was het dan: 4♠︎ contract. Merk svp op dat Zia de legale maakkans (♠︎H-tweede in oost) inruilde voor een schwindel, er –terecht- van uitgaande dat hier een recreant op de westplaats had plaatsgenomen.

Derde zitting, spel 15, tegen twee speelsters van het Zwitserse vrouwenteam, Harry noord, John zuid.

Z/Allen VB7
A985
AVT74
B
T85
74
B853
HV87
N
W        O
Z
H9643
BT62
9
952
A2
HV3
H62
AT643
W N O Z
1SA
p 2 p 2
p 3 p 3
p 3♠︎ p 4
p 4 p 4SA
p 5♠︎ p 6
p p p

Zodra Harry z’n kaarten uitstalde, wilde ik de opmerking maken dat ♠︎H in zijn aanbieding ontbrak. Die had-ie tenslotte beloofd met het bod van 3♠︎. Althans in mijn beleving. Wie anders van oordeel is, mag het zeggen. Het vergde enig denkwerk maar na vijf minuten waren er toch de complimenten van het Zwitserse paar Vincent-Saesseli: 6 geboden en gemaakt.

John Linse

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslagen. Bookmark de permalink.

2 reacties op BCL te Sankt Moritz: bridge zoals vroeger

 1. Pieter Buijs schreef:

  John,

  Geweldig verhaal, je hebt de sfeer heel goed weergegeven.

  In het spel waar wij de degens kruisten, heb ik niet alle keren gedoubleerd. In het tweede rondje ging ik er vanuit dat Henk wel kon zien wat er aan de hand is. Hij moet immers kort zijn in jullie kleur, dus heb ik al verteld een soort “high” double te bezitten. Achteraf heeft Henk er wel een beetje spijt van niet direct 3Rui geboden te hebben. Mijn 2e doublet in de 3e biedronde was straf georiënteerd en mijn 3e doublet had ik beter achterwege kunnen laten. Wellicht komen we dan alsnog in Rui? Het was echter zeer leuk tegen jullie te speken.

  Pieter Buijs

 2. W.J. Rooding schreef:

  Wat een prachtig verslag. Genieten van begin tot het einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.