In memoriam: Aukje Bijvoets-Bary

Aukje Bijvoets-Bary
18-04-1957- 13-12-2020

(door André Busse)

Aukje ken ik al vanaf 1978 toen ik bij de gemeente Leeuwarden kwam werken.
We zijn beide begonnen in het pand bij de Wissesdwinger. Aukje begon bij dhr. Roosjen op de personeelsafdeling en later verhuisde ze naar het oude stadhuis waar ze samen met Margreet Terpstra en Andrea Duivesteijn de afspraken regelde voor burgemeester en wethouders.
Toen wethouder Ab Timmermans afscheid nam, hebben de dames nog in militaire pakjes opgetreden als de Andrew Sisters. Daarna is ze als beleidsmedewerker bij economische zaken terechtgekomen waar ze de laatste 15 jaar heeft gewerkt, zowel in het Amicitiagebouw als later in het nieuwe gemeentekantoor aan de Oldenhove waar we toevallig allebei op de derde verdieping zaten.

We hebben echt bridgen geleerd in de tijd van de AVRO-cursus. Na verschillende bridgepartners hebben we toch wel 20 jaar samen gebridged, meestal op de woensdagavond. Aukje hield niet van moeilijk doen en speelde altijd met veel plezier bridge, maar het belangrijkste vond ze het sociale contact. We zijn begonnen in de Brouwershoek, een heel gezellige locatie, maar niet zo brandveilig. In de jaren 80 kwam Aukje in het BCL-bestuur als secretaresse. Toen Jens van Ginhoven het bestuur verliet als voorzitter heb ik Aukje naar voren geduwd als voorzitter en nam ik haar secretariaatswerkzaamheden over.

We hadden toen nog 2 bridgeverenigingen: ABB en BCL. Het aantal leden van ABB liep hard terug en er werd gekeken naar een samengaan van beide verenigingen. Het bestuur van ABB zag dat allemaal niet zitten.
Aukje kon goed overweg met de voorzitter van ABB, Jeanne Hofman, en samen bespraken ze onder het genot van een paar wijntjes de mogelijkheden. Uiteindelijk was er een bestuurscrisis bij ABB en waren er geen vrijwilligers meer om de vereniging voort te zetten. Aukje heeft wel geregeld dat de mensen van ABB gewoon op hun vaste avond konden blijven bridgen.

Toen de NBB het programma Denken en Doen ook wilde invoeren in Leeuwarden in samenwerking met de beleidsmedewerker van de gemeente Leeuwarden, was de afspraak snel gemaakt op het gemeentekantoor; dat deden we gewoon even in werktijd. De vertegenwoordiger van de bridgebond was verbaasd hoe snel deze ambtenaren waren. Aukje heeft toen ook nog de wethouder van sport en cultuur weten te strikken voor het openen van het programma.

Aukje is tijdens haar ziekte naar buiten heel sterk en positief gebleven. Ze bleef hopen op herstel en zei tegen mij: “Ik kan nog gemakkelijk op de bank met de tablet op schoot op woensdagavond op StepBridge met je bridgen.” Aukje vond het prettig om zo nog even met de mensen van BCL in contact te komen. Helaas mocht dit niet lang duren en kwam het overlijden van Aukje voor iedereen erg onverwacht.

BCL heeft Aukjes inzet voor de club enorm gewaardeerd en betreurt het dat we haar prettige gezelschap aan de bridgetafel moeten missen.

Namens het bestuur,
Sita Reinsma (voorzitter)
Sjoerdje Reicher (secretaris)

Dit bericht is geplaatst in Van het bestuur. Bookmark de permalink.

2 reacties op In memoriam: Aukje Bijvoets-Bary

 1. Myriam van der heide schreef:

  Heel mooi gesproken André!

  Je doet haar hier eer mee aan en dat verdiende ze! Het was een pracht mens die ook weer te vroeg moest gaan helaas!
  Ook leuk om dingen te horen over Aukje die ik niet wist en ze heeft duidelijk haar steentje bijgedragen aan onze club,

  Myriam

 2. Hester Gast schreef:

  Je bent niet naar gene
  je bent niet op reis
  je bent niet door poort
  je bent niet niet ontslapen
  je bent niet met noorderzon
  je bent niet het hoekje
  je bent niet uit varen

  je bent dood gewoon gaan hemelen

  je waait
  met alle winden
  je stroomt met
  bergen water
  je droomt in
  slapende sneeuw

  Gedicht van Henk van Zuiden

  Rust zacht, lieve, sterke Aukje, wat zullen we je allemaal node missen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.