De nieuwe Bridge Beter Scheurkalender: 3SA spelen

Als Zuid ben je in 3SA gekomen na 1SA – 2 ; 2 – 3SA, waartegen west start met 2, vierde van boven. Dat is mooi meegenomen, schoppens 4-4, dus meer dan 2 schoppenslagen verlies je niet. Je legt de vrouw, oost maakt de heer en speelt schoppen door. Hoe pak je deze 3SA aan?

Z/Allen AV
BT82
T5
HBT72N
W      O
ZB73
HV3
AH87
V93
W N O Z
1SA
pas 2 pas 2
pas 3SA pas pas
pas

Bridge is geen opgelegd regeltjesspel. De regels die je leert, zoals “eerst je werkkleur” (hier overduidelijk klaveren) zijn hulpjes om je het spel eigen te maken. Net zoals je bij vissen in het begin verteld wordt dat je moet ophalen als je dobber ondergaat, kom je na herhaaldelijk misslaan tot de ontdekking dat het gaat om op het juiste moment op te halen! Dat vraagt ervaring… Neem dit spel.

Je bent geneigd om na schoppenaas meteen op de klaveren af te gaan, nietwaar? Is dat echter wel goed? Je slagen tellen in 3SA is NOOIT fout, dus daar begin je ALTIJD mee. 2 in schoppen, 4 in klaveren als het aas eruit is en 2 in ruiten maken 8 slagen. Er moet een hartenslag bij. Dat moet je op het idee brengen dat je ook met de hartenkleur kunt beginnen. Als je zover bent gekomen, heb je al het regeltje “werkkleur eerst” niet automatisch toegepast. Heel goed. Tijd om te kijken wat er gebeurt als je met de klaveren begint. Natuurlijk houden je tegenstanders het aas op en jammer genoeg zit dat aas derdes. Dan de hartens, maar ook dat aas wordt 2 keer opgehouden! Nu liggen er in dummy wel 2 vrije klaveren en 1 vrije harten, maar je komt er niet meer bij en niet verder dan 8 slagen: in elke kleur 2.

Je moet zorgvuldig met je entrees aan tafel omgaan, daar ligt in dit spel de crux: je hebt in klaveren een entree nodig en dan moet je met de hartens beginnen. Dus na schoppenaas eerst hartenaas eruit jagen! Daarna kom je met klaver altijd aan tafel om je derde hartenslag te kunnen incasseren. Nu maak je wel 9 slagen: 2 in schoppen, 3 in harten, 2 in ruiten en 2 in klaveren.

Bridge is het combineren van de mogelijkheden en daar zijn de regels handig, maar wel ondergeschikt aan! Het hele spel:

Z/Allen AV
BT82
T5
HBT72
T862
A95
V642
85
N
W        O
Z
H954
764
B93
A64
B73
HV3
AH87
V93

Succes met de Bridge Beter Scheurkalender 2022.

Wim Ooiman

Dit bericht is geplaatst in Bieden en spelen. Bookmark de permalink.

3 reacties op De nieuwe Bridge Beter Scheurkalender: 3SA spelen

 1. wim ooiman schreef:

  Kleine correctie: het spel komt niet uit de kalender van 2022, maar uit die van 2021. Niettemin is het aanschaffen van die kalender een aanrader. Ook zeer geschikt als Sinterklaas cadeau!

  Wim

 2. Harry Burmania schreef:

  gewoon 1e slag sch aas leggen en harte opspelen, want als de 1e slag voor schoppen heer is en die speelt ruiten boer na of een kleine ruiten, wordt het nog best lastig. Helaas door het ruite ziftsel ga je , als je het goed doet , ook wel maken.

 3. Wim Ooiman schreef:

  Mooi Harry, dat je je niet te goed vindt voor zo’n spelletje.
  Het ging de kalender erom dat eerst de hartens moesten en niet de werkkleur klaveren.. Dus niet of het afspel beter kon. Wat denk je trouwens van die start?.Ruiten 2 lijkt toch wel een stuk beter. Of oost het ruitennaspel vindt, na schoppenheer is niet zo waarschijnlijk. Overigens gaat het ook dan niet down, vanwege ruiten 87 bij de leider en een blokkade bij OW in ruiten, dat zei je zelf ook al. Je vond dat jammer, maar zo worden die spellen vaak in elkaar geknutseld. Als het in een spel gaat om het downspelen van 3SA bijvoorbeeld, kijk ik altijd even of er niet een andere manche in zit, 5K b.v. Maar dan zitten de klaveren net 4-1 en gaat ook dat down. Daar wordt dus op gelet..

  Maar ik ben wel blij met je opmerking, want met een beetje verandering in het spel is dat heel bruikbaar voor een lesje in TEMPO en dan bedoel ik niet snel afspelen, dat snap je wel.

  Groet, Wim
  En nog gefeliciteerd met de fraaie 2de plaats bij de senioren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.