De contrasnit

contrasnit.pngDe snit is de eerste spelfiguur die je leert. Al snel komt daar de dubbelsnit bij: je hebt xxx in je hand en AB10 op tafel en die combinatie moet als het even kan twee slagen opleveren. Die kans is vrij groot: je snijdt eerst naar de 10 en als die verliest aan de heer of de vrouw, neem je later een snit naar de boer. Maar er bestaat ook nog ziets als de ‘contrasnit’, ook wel snit over troef genoemd.

Wim Ooiman laat aan de hand van twee spellen zien hoe de contrasnit werkt.

Je zit als zuid in 5Ru (ja, 3SA is eenvoudiger) en west start met ScH, die je neemt met het aas. Je hebt 3 verliezers: 1 in schoppen en 2 in klaveren en moet er eentje kwijt. Dat zou kunnen door over west te snijden op hartenheer. Maar, als die fout zit, ga je down, want je verliest die ene schoppen en klaveraas nog. Kan het anders? Ja. Maar eerst even troeftrekken. Die zitten 2-1.

Omdat je slechts een hartentje hebt, kun je de heer ook ‘snijden’ over oost: je incasseert eerst het aas en speelt dan de vrouw voor; dekt oost met de heer, dan troef je die heer eruit, vandaar de naam contrasnit, een tegengestelde snit dus. Nu de heer weg is, steek je over in troef en je loost op hartenboer de verliezende schoppen. Deze mogelijkheid van de contrasnit maakt hem hier nog niet superieur aan de gewone snit. Wat is dat dan wel? Dat is, omdat hij ook winnend is als hartenheer in west zit! In dat geval dekt oost de vrouw niet en komt er iets extra’s om de hoek kijken: verliezer op verliezer! Je gooit op HaV de verliezende schoppen weg! West maakt HaH, maar meer dan één klaverslag krijgen OW niet, want er gaat op hartenboer een verliezende klaver weg. Kortom, deze speelwijze brengt je 5Ru-contract met honderd procent zekerheid thuis!

Moraal: Heb je een singleton tegenover een AVB combinatie, overweeg dan de contrasnit op de heer. Let op de mogelijkheid van loser on loser.

De contrasnit beperkt zich niet tot de heer.

Je moet als zuid 6Sc afspelen na een start van RuH. Je neemt met het aas en trekt de troeven. De directe snit op hartenvrouw over west verliest als die vrouw verkeerd zit, want je verliest daarna nog een ruiten. Met de contrasnit op hartenvrouw kan het niet mis gaan: sla HaAH en speel de boer voor. Als die gedekt wordt, troef je en later gaat op de Ha10 dat ruitentje weg, je verliest alleen een klaverslag. Wordt Ha10 niet gedekt, dan gooi je (loser on loser) ook dat ruitentje weg. Maakt west HaV? Niks aan de hand, op Ha10 kun je een klaver kwijt.

N.B. Het allereenvoudigst is nog: gooi na HaAH op hartenboer, wat oost ook speelt, je verliezende ruiten weg (zuivere loser on loser). Zou je echter KlHBx in dummy hebben en een parenwedstrijd spelen, dan troef je een eventuele hartenvrouw van oost wel degelijk af, ruimt daarna je ruitenverliezer op op harten tien en gaat voor de overslag door op klavervrouw te snijden.

Een volgende keer een complexere les van DUBUK,  waar contrasnit en loser on loser een belangrijke rol in spelen.

Wim Ooiman

Dit bericht is geplaatst in Bieden en spelen. Bookmark de permalink.

2 reacties op De contrasnit

  1. JJ Herweijer schreef:

    En met AVBT tegenover een singleton kan je ‘over de troef’ zelfs een 4-kaart aan.
    Zonder verdere aanwijzingen dus kansrijker.

  2. Wim Ooiman schreef:

    Mooie aanvulling Joost!

    Wim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.