Voorzichtig!

Een verhaaltje om de Coronadagen rond Kerstmis een beetje op te vrolijken.

Ja, voorzichtig, dat zijn we momenteel allemaal in deze Coronatijden. We willen niet besmet of ziek worden, we gaan zo min mogelijk de deur uit, we spelen geen clubavonden, we zien de kleinkinderen niet, en als je zoals ik niet blij wordt van Step of zo dan wordt er ook niet gebridget. En ja, voorzichtigheid, dat is ook een belangrijk item als we wel bridge spelen. Een bekend element bij bridge wordt ingenomen door de zgn Safety Play, en daar wil ik in dit artikeltje wat nader op ingaan.

Zelf ben ik al sinds 1970 lid van de bridgebond en omdat ik ook nogal een bewaarderig type ben, kan ik nog wel eens wat sneupen in oude bridgeblaadjes. Zo zag ik dat we ook in de vroege jaren ’70 al doordrongen waren van het belang van de safety play. Ik was destijds student in Wageningen en had dus alle tijd om bridge (en schaak) te spelen met een poule van medestudenten; wij speelden voortdurend met wisselende partners en verloren de voorzichtigheid in het bieden daarbij vaak uit het oog, want er werd niet om geld gespeeld en de kreet “one down is good bridge” was ons motto.

Toch heb ik in die jaren wel enkele belangrijke basisregels voor het afspelen geleerd: maak een speelplan op in slag 1 en houd rekening met slechte zitsels en onverwachte wendingen; en pas de wijsheid van de schakers toe: “als je een goede zet ziet ga dan even op je handen zitten, misschien zie je dan nog een betere”. En ga er van uit dat je het contract op eigen kracht moet maken; ga er niet van uit dat je tegenstanders fouten maken in het tegenspel, als dat toch gebeurt is dat mooi meegenomen.

Als je deze regels in acht neemt, zul je zien dat je in een gemiddeld veld al gauw een slag meer maakt dan de doorsnee bridgers; maak je 2 slagen meer dan heet je waarschijnlijk Harry Burmania!

Terug naar de safety play, ik speelde eens samen met Jan, die moest 3SA maken. In klaver had ik als dummy H6 en zelf had Jan B73; op een gegeven moment speelde zijn linker tegenstander een klavertje en zoals je ziet is er een zekere stop. Jan echter speelde de H en 6 klaverslagen later was hij 3 down in een dood contract. Toen ik voorzichtig (!) informeerde waarom hij zo speelde, zei hij: “Ik had het gevoel dat de Aas links zat”. Zo zie je maar, ook in bridge wint het verstand het vaak van het gevoel.

Nu een echt voorbeeld uit 1971, als je niet zo goed bent met notaties en diagrammen, pak dan een spel kaarten en leg het volgende gewoon echt op tafel: In die tijd speelde iedereen nog openingen vanaf 13 punten en een 4-kaart, het populaire systeem was het Engelse Acol en ook precisie was in opkomst. Je zit Noord en hebt AV5, V73, V62 en AB95; West is gever, allen kwetsbaar, en West opent met 1. Je volgt met 1SA, de tegenstanders passen verder, je partner biedt 4 (transfer) en jij mag 4 gaan spelen. Oost komt uit met 5 en je krijgt de volgende dummy te zien: T73, H86542, AB4 en 3. Aan de slag!
De speler in kwestie liet de uitkomst naar zijn hand lopen, maar West nam de H en speelde 4 terug, die was via de V voor de secce H van Oost, die weer een Ruitje speelde voor de dummy. Nu kwam er troef, West nam het Aas, liet oost een harten troeven en troefde zelf nog een ruiten. Resultaat 2 down! Hoe had het dan wel gemoeten?

Na de uitkomst van een ruitje maken we eerst een speelplan: in troef is er een vaste verliezer en als iemand Aas-3e of -4e heeft dan twee of drie; in is er 1 verliezer tenzij oost onder de H is uitgekomen, maar waarom zou hij dat doen als hij ook gewoon zijn partners kleur kan starten? In is er geen verliezer maar ook geen echte kans op een extra slag. In is er als je ze zelf moet aanspelen altijd een verliezer, maar pas op voor een tweede! Resumé: een verliezer in en in , en de troeven moeten maar 2-2 zitten. Dus in slag 1 speel je A, in slag 2 troef, en als je aan de schoppen begint, sla je eerst het Aas (safety!) en later speel je zonodig een kleintje naar de vrouw. Contract gemaakt voor naar ik schat een 80% score. Met dank aan een dubbele safety play. Oh ja, West had B98642, AB, H3 en HV8, Oost wat er nog rest.

In diezelfde tijd kreeg een Oostspeler de volgende hand : AV632, T, 4 en AH7654. Ik zal jullie het biedverloop besparen maar hij moest even later 6K spelen en in dummy kwam 9, AH9842, H76 en VBT. Zuid kwam uit met A en speelde door. Eitje dacht Oost, ik speel A , troef 2 hartens met hoge troeven en kan met troef steeds terug in dummy komen om de vrije hartens te incasseren. Ga op je handen zitten, kan het beter? Jawel,  gooi in de tweede ruitenslag in je hand T weg, troef een hartje laag in, ga terug met troef en troef nu nog twee keer een harten hoog in; met de laatste troef naar dummy en de schoppensnit brengt de twaalfde slag binnen. Deze safetyplay was nodig omdat de hartens bij de tegenpartij 5-1 verdeeld zaten zodat speelplan 1 niet opging omdat je 3 hartens moest troeven voordat ze vrij werden!
Noord had in dit spel HT8, VB765, VT8 en 93, de rest zat bij Zuid.

Samenvattend, speel goed maar safe je spelletjes af! Onvoorzichtigheid kun je beter eens loslaten in het bieden. Zelf ben ik geen bange bieder, nooit geweest ook. En ja, je krijgt wel eens het deksel op de neus, maar vaak ook heeft het onverwacht succes.

Kijk even mee wat de Deen Ipsen deed op het Europees kampioenschap in 1971:
Hij was in het bezit van 5, B6532, 6432, AT5. Zuid was gever en opende bij allen kwetsbaar met 1 , Noord 2, zuid 3 en na nog wat biedingen waarbij Noord een klavercontrole aangaf werd het uiteindelijk 6, pas, pas, … De scorer tikte het contract al in, maar Ipsen zei kalm dat hij nog aan de beurt was en bood 6. Iedereen viel van zijn stoel, Noord doubleerde. In de dummy kwam T6432, VT987, —, en V97. H zat natuurlijk in Noord en het contract ging 3 down wat een prima score was tegen een onverwoestbaar slem. Het leuke was dat NZ natuurlijk ook nog 6SA hadden kunnen bieden en maken, maar dat kwam in hun brein niet meer op.

Ik wens jullie allemaal goede feest- en geen coronadagen toe, en denk eraan : STAY SAFE!

Dit bericht is geplaatst in Bieden en spelen. Bookmark de permalink.

5 reacties op Voorzichtig!

 1. Wim Ooiman schreef:

  Hai Ep,

  Mooie herinneringen, die nooit weg zijn. Misschien had je even aan Rixi Markus kunnen refereren met haar: boek: ‘Bid boldly, play safe’ ?!
  (Als taalfreak vraag ik me dan af: waarom niet safely? Safe klinkt beter, maar waarom? en is het grammaticaal correct? Ik denk van wel, maar via een omweggetje)

 2. Ep Mul schreef:

  Hallo Wim,

  Ja, altijd leuk die verhalen uit de oude doos. En over oude dozen gesproken, nee, ik ben nooit een fan van Rixi geweest. Ik hechtte meer aan Herman Filarski en Reese c.s. Je moet ook nog maar eens nalezen wat Paul Erich over mevr Markus schreef !

 3. Wim Ooiman schreef:

  Hai Ep,

  Als je geen fan van Rixi Markus bent, maar wel van Reese ben je bij Reese vast en zeker op zijn bridgekwaliteiten afgegaan en schrijverschap..; maar doen die er bij Markus minder toe?
  Ze schrijft trouwens ook goed en bridget eveneens niet onaardig en dat zijn kwaliteiten die ik waardeer. Vandaar mijn suggestie aan haar te refereren.
  Hoe ze als persoon was heeft Paul Erich dus in Zwarte Vrouwen beschreven? Ik moet het boek maar eens aanschaffen, maar heb er geen 7 euro verzendkosten voor over bij een prijs van 13,25 euro.

  Hartelijke groet,

  Wim

  • Ep Mul schreef:

   Wim,
   Ik had ooit cadeaubonnen gewonnen en daar heb ik Zwarte vrouwen en Kale Heren van aangeschaft 😀. Je mag ze wel eens lenen, als ik in de buurt ben breng ik ze langs !

 4. Wim Ooiman schreef:

  Daar had ik stilletje op gehoopt, Ep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.