23. Je hebt als noord (Z/OW): ♠3, ♥87, ♦953, ♣10976432.
Zuid opent 1SA (15-17). West past.
Wat bied je?
Oplossing:
Het is misschien flauw, om niet zeggen: not done, om een psyche als oplossing te geven, maar toch zou ik met deze hand, bij deze kwetsbaarheid, niet kiezen voor een transfer naar 3♣, zeker niet als je dat doet met 2♠. Want dan geef je oost de kans om erin te komen, met een kleurbod of met een doublet om goeie schoppen te tonen.
Nee, dan liever een bluf: 3SA!
Het spel komt van een tweededivisieviertallenwedstrijd van lang geleden.
Aan de ene tafel hanteerden NZ een zwakke SA, zodat daar niet met 1SA werd geopend, maar met 1♦. West paste en noord bood 1♠! Inderdaad, een psyche. Routiniers noemen zo’n 1♠-bodje een baby-psych. Oost paste en zuid herbood 1SA, zijn 15-17 SA aangevend. Na twee keer pas doubleerde oost. Zuid en west pasten en noord bekende kleur met 2♣. Nu oost wist dat zijn partner punten had, ging hij met 3♣ op onderzoek uit. Met zijn 4/4 hoog liet west met 4♣ de keus aan oost, die het afmaakte op 4♠, probleemloos gehaald voor 620. 5♣ zou overigens een goeie redding zijn geweest: het gaat maar twee down.
Er was nog wel enige discussie van NZ achteraf. Zuid vond dat noord 3♣ had moeten herbieden in plaats van pas. Omdat 2♣ een vraagbod zou zijn geweest, was 3♣: zwak met met lengte en om te spelen, oftewel, in het licht van dat eerdere 1♠-bod, een 4/6 ♠/♣ met een punt of 6. We zullen nooit weten of oost dan nog actie had ondernomen.
Aan jouw tafel heb je 3SA geboden en dat werd rondgepast. Zou het gedoubleerd worden, dan loop je natuurlijk weg naar 4♣. Overigens zul je dat niet vaak zien: in één en hetzelfde spel aan beide tafels een psych en nog twee verschillende ook.
|
|
West kwam goed uit met ♠4. OW namen hun vijf schoppenslagen mee, switchten naar harten en kregen nog ♣A en drie hartenslagen. Dat waren er negen. Vijf down dus: NZ min 250. Maar dankzij de 620 van hun nevenpaar aan de andere tafel een nettowinst van 370.