De grote corona-huisarrest-bridge-quiz: oplossing 25

25. Je hebt als zuid (Z/Allen): ♠A85, AB107, AV9, ♣AB5. Je opent 2SA, noord transfereert met 3 nota bene de kleur van je 4-kaart. Het is een handige afspraak om nu de transfer te verbreken en niet gedwee 3 te bieden, maar (hier) 3♠, met als boodschap: minstens een 3-kaart fit en ♠A. Over allerlei “verbrekingen” van zulke transfers schrijf ik later nog wel een keer een stukje.
Hier herbiedt je partner na jouw 3♠ nog een keer ruiten met 4 en dat is een herhaalde transfer, die je verplicht tot 4. Daar past hij op; zou je gewoon 3 hebben geantwoord op 3, dan verhoogt hij naar 4. West komt uit met ♠V. De dummy: ♠642, HV6432, 852, ♣8

Hoe maak je je contract?

Oplossing:
Je gaat twee schoppenslagen verliezen en dus mag je maar één ruitenslag verliezen. Snijden naar V geeft je een kans van 50 procent. Maar je hebt een 100-procentspeelwijze voorhanden.
Neem de uitkomst met ♠A, incasseer ♣A en troef een klavertje hoog, steek over met troef en troef ♣B ook hoog. Haal de andere troef (ze zitten 2-1, maar bij 3-0 haal je ook die derde) en ga van slag met schoppen. OW zullen zo manoeuvreren dat oost hun tweede schoppenslag maakt.
Als oost een zwarte kleur naspeelt, is dat in de dubbelrenonce, wat je verlost van een ruitenverliezer. Je kunt nog de ruitensnit nemen voor een eventuele overslag.
Als oost een kleine ruiten naspeelt, leg je 9. West mag die nemen met T of B, maar moet daarna of in een zwarte dubbelrenonce spelen, wat je verlost van een mogelijke tweede ruitenverliezer of moet ruiten naspelen in je vork van AV.
Speelt oost B na, dan dek je die met V. Als V verliest aan H, heb je daarna een vork van A9, met hetzelfde effect.

Het hele spel:

Z/Allen 642
HV6432
852
8
VBT7
8
HT7
V7632
N
W O
Z
H93
95
B643
HT94
A85
ABT7
AV9
AB5
W N O Z
2SA
pas 3 pas 3♠
pas 4 pas 4
pas pas pas
Dit bericht is geplaatst in Huisarrest. Bookmark de permalink.

2 reacties op De grote corona-huisarrest-bridge-quiz: oplossing 25

 1. Marten schreef:

  Je zegt niet wat Oost in slag 1 speelt…
  Als dat de 3 is moet je die slag wel duiken. Anders kun je er later wel uit met schoppen, maar dan komt Oost met zowel schoppenheer (West gooit een hoge schoppen onder, Oost ruiten na), als schoppen 9 (West kan eruit met schoppen 7). Je verliest dan 2 schoppens en 2 ruitens. Uberhaupt lijkt de eerste slag duiken me beter. Je bent dan niet afhankelijk van de positie van schoppen 9, en maakt het ook niet uit dat je zelf wel of niet de 8 hebt. Ook weer een soort “veilige hand” spel: West heeft geen vervelend naspel? Dan is duiken vaker wel goed dan niet 🙂

  NB: Zie je wel dat “laag is aan of even” veel beter is? 🙂

 2. W Ooiman schreef:

  He Marten, als ik Hans weer eens wat quiz spellen geef, zet ik er misschien toch ook nog de oplossing bij, maar eigenlijk ook weer niet, want Hans door jou laten betrappen op een onzorgvuldigheid heeft ook zo zijn charme..
  De eerste schoppen duiken lijkt me automatisch, die verlies je immers toch, Hans.

  N.B Veel beter dat laag = aan of even, lijkt me wat overdreven, Marten, hoewel, ik kan er wel mooi op rijmen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.