De grote corona-huisarrest-bridge-quiz: oplossing 26

26. Je hebt als zuid (Z/Allen): ♠AB63, A4, VB72, ♣T65. Je opent 1 (OW passen). Noord biedt 2 en omdat je de inverted-minorafspraak hanteert (2 = 4+kaart ruiten, geen 4-kaart hoog, 10+ punten en vraagt nadere omschrijving) bied je 2SA (12-14 pt, evenwichtige verdeling), wat door noord wordt opgehoogd naar 3SA. West komt uit met ♣H. De dummy: ♠V64, V52, AH64, ♣AB7

Hoe ga je dit aanpakken?

Oplossing:
Na het afgeven van ♣V heb je een tweede klaverslag en ook in schoppen is zonder meer een tweede slag te ontwikkelen.
Maar de harten moeten aanleiding zijn voor zorg: met H achter V zijn er zomaar drie of vier hartenslagen voor OW, als west de kans krijgt die kleur twee keer in te spelen.
De eerste kans heeft hij gemist door uit te komen met ♣H. Geef hem niet direct al een herkansing door te duiken! Je pakt ♣H dus met ♣A. Stel dat je nu zou doorgaan met de schoppensnit en die zit fout, dan zal west wel weten hoe laat het is en alsnog harten nakomen. Als H dan ook fout zit, ga je down, tenzij de schoppens 3-3 zitten, want je moet nog je tweede klaverslag ontwikkelen.
Je hebt echter een 100-procentspeelwijze. Steek in slag twee over naar V en speel ♠3 uit je hand. Als west die pakt met ♠H heb je drie schoppenslagen en dat is naast ♣A, A en vier ruitenslagen genoeg voor negen slagen.
Als west wel ♠H heeft, maar duikt, houdt ♠V. Nu kun je rustig ♣V afgeven, want met twee slagen in schoppen, twee in klaveren, vier in ruiten en A heb je er ook negen.
En als ♠V verliest aan ♠H van oost? Geen probleem: als oost harten inspeelt, heb je door een kleintje te leggen altijd twee hartenslagen, ook genoeg voor negen slagen. Elk ander naspel geeft je weer het tempo om ♣V af te geven.
Het hele spel:

Z/Allen V64
V52
AH64
AB7
HT92
T973
8
HV98
N
W O
Z
875
HB86
T953
432
AB63
A4
VB72
T65
W N O Z
1
pas 2* pas 2SA
pas 3SA pas pas
pas
Dit bericht is geplaatst in Huisarrest. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.