De grote corona-thuisarrest-bridge-quiz: oplossing 28

28. Je hebt als west (Z/-): ♠AB83, 92, VB9, ♣HVB6.
Zuid open 1. Je doubleert voor informatie. Noord 2SA en dat is Truscott: een gezonde verhoging naar 3 of beter, met een 3-kaart . Zuid biedt 3♣ en ook dat wordt gealerteerd: kort in klaveren, inviterend voor de manche als die singleton past. Noord maakt het daarna af op 4. Je komt uit met ♣H. De dummy: ♠V65, VT8, A53, ♣A743.
♣H wordt genomen met ♣A, waarna de leider een klaveren troeft, oversteekt naar V, nog een klaveren troeft met B (oost bekent), oversteekt naar T (oost doet een klaveren weg) en ook de laatste klaveren troeft. Nu speelt hij een ruiten naar het aas, ruiten terug naar de heer en brengt je aan slag door ruiten na te spelen. Je partner heeft een 4-kaart aangegeven.

Wat speel je na?

Oplossing:
De leider is begonnen met AHBxxx, dat weet je inmiddels. Ook dat hij een singleton klaveren had enHxx. Hij heeft dus een 3-6-3-1-hand. Zonder ♠H, want dan had hij zelf wel direct 4 geboden.
Je partner heeft dus ♠Hxx en dat is mooi. Als hij ook ♠T heeft, wordt het nog mooier, want dan zijn er drie schoppenslagen voor jullie, voor eentje down. Om het je partner makkelijk te maken zou je ♠A kunnen incasseren en ♠B naspelen.
Wacht! Ook als je partner ♠H9x heeft kun je 4 down krijgen. Door ♠B na te spelen, zonder eerst ♠A te incasseren.
Als de leider de boer dekt met de vrouw, dekt je partner die met de heer en maakt de slag. Schoppen na en als zuid begonnen is met ♠Txx (zonder ♠9 dus) snij je die ♠T eruit voor drie schoppenslagen en eentje down.
Dit is een zogenaamde surrounding play, een omsingelingsspeelwijze, en die kwam al eens eerder langs in de quiz.

Het hele spel:

Z/- V65
VT8
A63
A743
AB83
92
VB9
HVB6
N
W O
Z
H92
63
8742
9852
T74
AHB754
HT5
T
Dit bericht is geplaatst in Huisarrest. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.