De grote corona-thuisarrest-bridge-quiz: oplossing 31

31. Dit is de laatste vraag, want nu ons huisarrest versoepeld wordt, is er geen aanleiding meer om dat draaglijk te maken met bridgepuzzeltjes ter afleiding. Dit dubbeldummy-probleem is daarom het laatste.

N/NZ 6432
HVB
865
A74
T85
65
HT
B96532
N
W O
Z
HB97
732
AVB9
VT
AV
AT984
7432
H8
W N O Z
pas 1 1
pas 2* pas 1
pas pas pas

*-fit en een maximale voorpas.

West komt uit met H en speelt 6 na. Je mag je met open kaarten spelen, zodat je 4 zelfs bij het beste tegenspel gaat maken.
Hoe?

Oplossing:
Als west iets anders dan troef had nagespeeld, had je je vierde ruiten kunnen troeven in de dummy en kom je via de schoppensnit aan tien slagen. Bijvoorbeeld zo: west speelt T na en oost of west vervolgt dan pas troef, voor B. Je speelt nu zelf ruiten, voor oost. Troef na? Die is voor ♥V, waarna je de schoppensnit neemt, je vierde ruiten troeft met H, naar ♣H oversteekt, de laatste troef haalt en met ♠A. ♣A en troeven over de rest kunt claimen.
Maar west speelde troef na in slag twee. Nu met ruiten van slag gaan, geeft oost de kans om een tweede keer troef in te spelen en als je weer met ruiten van slag gaat, speelt oost ook nog een derde rondje troef, zodat je geen ruitenintroever kunt maken en een slag te kort komt.
Maar nu je de handen van OW ziet, zie je misschien ook dit: neem die nagespeelde troef van slag twee met B, neem de snit naar ♠V, incasseer ♣H en ♣A en troef de derde klaveren van de dummy. Oost moet iets bijspelen op die derde klaveren.

  1. ♠9?
    Dan incasseer je na getroefd te hebben ook ♠A, steekt over naar V en troeft een schoppen met A. Met troef naar de dummy, waarmee de troeven gehaald zijn. Op de vrije, vierde schoppen gaat een ruitentje weg en je verliest alleen nog twee ruitenslagen: 4 contract, via een dummy reversal.
  2. B?
    Dan haal je nog twee keer troef, geef je twee ruitens af en je vierde ruiten is vrij: 4 contract.
  3. 3?
    Dan ga je na getroefd te hebben met ruiten van slag. Troef na is voor V en je speelt weer ruiten. Oost heeft geen derde troef meer om in te spelen, zodat alsnog je vierde ruiten kunt troeven met de derde troef van de dummy: 4 contract.
Dit bericht is geplaatst in Huisarrest. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.