Spel van de week 119: zes/vijf

paskaartPlaats en tijd van handeling: dinsdagavond clubcompetitie A- en B-groep. Je hebt als west (O/NZ): Sc73 HaVB8643 RuV942 KlV.

Oost opent 1Kl (drie+kaart), zuid past en je biedt 1Ha. Noord past (NZ passen verder) en oost herbiedt 1Sc. Ik neem aan dat je 2Ha biedt. Oost 2Sc. Wat nu?

Tenzij je jaren ’50 ACOL als biedsysteem hanteert* – ik denk niet dat zo’n paar nog te vinden is – weet je nu dat oost een 6Kl/5Sc heeft en qua honneurkracht een hand zonder overwaarde. Dan heeft oost maar twee rode kaarten.

Passen dus! Je brengt nog twee troefjes mee in een schoppencontract, die KlV is vast een goeie kaart voor oost en misschien is jouw hand nog goed voor een klaverintroevertje. Overigens kunnen NZ je in 2Sc al downspelen.

Gezien de beide frequentiestaten waren er nogal wat OW-paren die stevig bleven doorbieden: ik zag een paar keer 4Sc min veel staan en ook 3 sans min veel (overigens zowel door OW als door NZ!).

De oost- westhanden:

Wat me brengt bij een tweede kwestie, die eigenlijk geen kwestie is. Sommigen menen er goed aan te doen om zo’n hand met 1Sc te openen.

Stel dat je dat hier doet. West zal dan 1 sans bieden. Je herbiedt natuurlijk 2Kl. Nu west weer. Die weet niet meer dan dat je een gewone hand hebt met 5 schoppens en 4 klaveren (bij de forcing sansbieders is zelfs die vierkaart klaveren niet zeker). Natuurlijk bied je als west nog een keertje en wel 2Ha: vijf+kaart hartens, geen driekaart schoppen en geen vierkaart klaveren. In het algemeen bedoeld als eindcontract, maar daar zal oost in dit geval geen boodschap aan hebben. Oost weet dat west hooguit een dubbelton schoppen heeft. Dan zal hij toch wel een paar klaveren hebben? Oost biedt dus 3Kl.

West heeft terecht geen idee dat de klaveren van oost langer zijn dan zijn schoppens, denkt aan een 5Sc/5Kl of een 6Sc/5Kl (en dus niet 5Sc/6Kl!) en kiest in arren moede dan maar voor 3Sc. Een beetje NZ weten dat de situatie inmiddels rijp is geworden voor een strafdoublet.

Kortom, hanteer als regel: de langste kleur eerst.

*In het oorspronkelijke ACOL-systeem werd je geacht op één na alle 5/5 handen met openingskracht te openen met je hoogste kleur. Die ene uitzondering gold de 5Sc/5Kl in de 11-15 puntenrange, die moest je openen met 1Kl, op grond van het beginsel van biedeconomie.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Spel van de week. Bookmark de permalink.

3 reacties op Spel van de week 119: zes/vijf

 1. Cor schreef:

  Goed om eens te overwegen om zwakke sprong bij-biedingen te spelen zeg maar handjes tussen 4-7 punten en met een 6 kaart, een interesse loze hand tenzij partner de kleur mee heeft. Wil niet zeggen dat het hier een helemaal geëigend bod is, maar er is hier wat voor te zeggen. dus 1 klaver-pas-!2 harten. Ha hierna is het voor de opener echt not-done om nog 2 schoppen te bieden (is een sterke hand en reverse). zit niets anders op dan te passen. of dat hier in de praktijk de beste score oplevert weet ik niet, maar je bent er in ieder geval zeker van dat jou hand wat hartenslagen meebrengt, ook al heeft partner er weinig in. T’is ook zo lullig dat bij elk ander contract je partner bij slag 1 al constateert dat jou kaarten wel weer terug kunnen in het mapje, ze doen er niet toe.

 2. hans van der heijde schreef:

  Dat is zeker een goed idee, Cor. De vraag is dan wel hoe zwak zwak is. Jij zegt 6k en 4-7 en dan past deze er net in. De paren ik ken die 1Kl/R – 2H/S als zwak met een 6-kaart spelen – van één van die paren ben ik zelf de helft – hanteren allemaal een lagere onder- en bovengrens: 3-5. En dan past deze er niet in, met de kanttekening dat deze 7-punter wel erg zwak ‘aanvoelt’.
  HvdH

 3. Wim Ooiman schreef:

  Dag Hans.

  Met in de oosthand de hartens en schoppens verwisseld en idem in de westhand, gaat de bieding in de eerste ronde: 1K – 1S. En wat doet oost nu? Voor 2H lijkt me de hand niet geschikt. Er zijn topspelers die dan ‘domweg’ 4H bieden, geloof ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.