Spel van de week 121: de golflengte van de spellen

golflengtePlaats en tijd van handeling: 8 oktober 2016, 7e Lunia Butler Toernooi, Oldeberkoop
Het Lunia Butler Toernooi, 75 spellen met een imp-scoreberekening, is het mooiste toernooi op de Friese wedstrijdkalender. Meedoen is een kwestie van uitgenodigd worden: het district Friesland bepaalt wie een invitatie krijgen.


Aangezien ik dat pleeg te spelen met John Linse, de initiatiefnemer, hoeven wij als paar niet in te zitten over die invitatie en dat is maar goed ook, want als onze klassering van deze zevende editie wordt meegenomen bij de selectie is het maar de vraag of we volgend jaar weer mogen meedoen. Het was niet best wat wij op 8 oktober lieten zien. Nou ja, qua score dan. Zeker, we blunderden een paar keer flink. Een paar keer hadden we pech, maar dat heeft bijna iedereen. Maar we konden vrijwel nooit een dikke plus bijschrijven en zagen maar geen kans af te stemmen op de golflengte van de spellen. Het volgende spel was symptomatisch. Ik geef het als speelplanprobleem.


OW zijn Radema – De Walle, de latere winnaars; NZ John en Hans.

Met 2Kl bood ik de vierde kleur; nu John 2Ha bood, had hij een 4-3-4-2 of een 4-3-5-1.

4Ha is natuurlijk erg hoog en misschien is mijn 2Kl aangetrokken, maar Johns openingen plegen zeer solide te zijn. Hij heeft inderdaad een pas overwogen, weet ik. Overigens illustreert dit spel dat wij uit fase met de spellen waren: waar hij een tandje bijzette met zijn opening, deed ik dat vervolgens ook met 2Kl. Als je dat beiden in hetzelfde spel doet, kom je te hoog. Of toch niet?

West, De Walle, kwam uit een klavertje, via KlB voor KlA van oost, Radema. Die met een plezierige ScA doorging en schoppen doorspeelde voor mijn ScH.

Ik mocht maar één troefslag verliezen en daarna moesten de ruitens voor nul verliezers en drie slagen worden binnengebracht. Voorlopig plaatste ik RuV dus in oost.

Een troefje naar HaA onttrok slechts kleintjes aan OW. Troef na uit de dummy. Oost HaB. Oost spelen op HaHBx (en west op Ha10x) en dus HaV leggen?

Halt! Denk na! Oost had al twee zwarte azen laten zien en voorlopig plaats je daar ook RuV. Natuurlijk, hij kan HaH nog hebben en geen bod hebben gehad na 1Ru, maar de kans dat west HaH had leek me groter. Dan maar HaHx in west en dus legde ik een kleintje. Ja, dat ging goed: west nam HaB over met HaH en speelde klaver na, voor KlH.

Zo, de eerste hobbel was ik zonder kleerscheuren overgekomen. Nu niet eerst Ha10 ophalen, maar een schoppen troeven: wie weet zou ScV naar beneden komen en dan kon ik Ru9 op ScB kwijt. Oost bekende die schoppen met Sc10, west met een kleintje.

Met HaV nog even Ha10 opgehaald en daarna Ru9 naar RuH en ruiten terug naar RuB? Op HaV deed west een klavertje weg. Ziet u wat ik zag? Als west ScV (inmiddels sec) en RuVxx heeft, dan komt hij in dwang. Ik neem KlV mee en heb dan een troefje en RuAB9 over, tegenover
ScB en RuHxx in de dummy. Als ik vervolgens mijn laatste troef incasseer, moet west om
ScV te kunnen bewaren een ruiten afgooien van RuVxx, waarna ik simpel RuH en RuA incasseer en met RuB mijn tiende slag scoor.

Op KlV bekenden OW; uit de dummy ging een ruiten weg. Op mijn laatste troef deed west een klavertje weg. ScB kon nu weg uit de dummy. Oost deed een ruiten weg.

Ik speelde Ru9 uit mijn hand, via Ru10 van west voor RuH. Ruiten na, oost klein ….

Slaan of snijden? Ik was ervan overtuigd dat ScV bij west zat, want had oost haar gehad, dan had hij op die laatste troef van mij, waar uit de dummy ScB op weg ging, rustig ScV kunnen afgooien. Tel nog even die klaveren van west en concludeer dat west begonnen moet zijn met een 4-2-2-5-hand en oost met een 3-3-4-3 hand. Oftewel, de ruitens zaten oorspronkelijk 4-2 met de 4-kaart bij oost en van een dwang was geen sprake, omdat west maar een dubbelton ruiten had gehad. Oost had oorspronkelijk dus vier plekken voor RuV en west maar twee.

Het zou wel spectaculair zijn, eerst de troeven goed doen en dan RuV laten vallen onder RuA, maar ik besloot toch maar met de kans mee te gaan en sneed door RuB te leggen. Had ik trouwens niet veel eerder al RuV (voorlopig) in oost geplaatst?

Met zal de afloop raden: De Walle nam RuB met RuV en had nog ScV over voor twee down.


klik op next voor het spelverloop

Dit is typisch zo’n spel waar je een kater aan overhoudt. Zou De Walle zijn begonnen met een 4-2-3-4 hand met RuVxx – zodat RuV dus fout zat als je snijdt, maar goed als je op een schoppen/ruitendwang speelt – dan had ik met deze speelwijze mijn flinterdunne 4Ha gehaald, want reken maar dat ik dan voor de schoppen/ruiten dwang gegaan zou zijn. Voor 620 en een dikke plus. Nu schreven we min 200 en voor de zoveelste keer een paar imps in de zijkolom.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Spel van de week. Bookmark de permalink.

7 reacties op Spel van de week 121: de golflengte van de spellen

 1. Wim Ooiman schreef:

  He, Hans

  Mooi gespeeld en sneu down.

  Bij ons kwam 4H op de noordhand, na een zwakke sans opening. Jand verzon schoppen -2 als start (een stuk beter dan die schoppenaas bij jou en ook nog zonder zicht op de dummy). Hayo deed de hartens wel goed, maar ging uiteraard 1 down, na het verlies van 2 schoppenslagen. -1 kostte ook ons 2 impen, want er gingen er nogal meer down, zoals jij, in SA. Jammer dat je die ruiten negen uit de hand moest spelen: als de heer van tafel had gekund, dan valt bij De Walle de 10. Nu is die wel zo slim, om ook van 10 x die 10 te gooien, maar wie weet zou je daar even niet aan hebben gedacht? Helaas dekt ie van 10 x natuurlijk altijd die negen.

 2. Dick Lont schreef:

  Het ging aan onze tafel minder briljant dan je beschrijft Wim.
  Jand deed de normale ruitenstart met de oosthand. Hayo deed de troeven goed (hartenaas, kleintje uitduiken voor de heer) en daarna kwam oost met klaveraas aan slag. Na een korte, maar merkbare, denkpauze kwam de kleine schoppen onder het aas uit. De leider kreeg nu twee opties in schoppen, terwijl hij op eigen kracht alleen maar een kleine schoppen naar de heer kon spelen. Wie op dit moment niet de heer legt veronderstelt impliciet dat de verdediging met deze nakomst het contract onnodig heeft weggegeven. Hayo liet zich er toch toe verleiden. Wij waren inmiddels dan ook niet meer in fase met de spellen.

 3. Wim Ooiman schreef:

  Ai, Dick, de wrede waarheid slaat weer eens toe. Een briljante start en als gevolg daarvan een legale down in 1 keer ontmaskerd. Terecht natuurlijk, maar desondanks sneu voor Hayo.
  Ik weet (ook..) niet meer het precieze moment dat klaveraas eruit ging – ik hoop toch echt alvorens de troeven werden aangepakt – want dan blijkt dat Jand dat aas heeft. En schoppenaas moet voor contract ook bij haar zitten. Dan plaats je, zoals Hans opmerkte, hartenheer bij haar partner en duik je de 2de harten dus uit. Hayo heeft dat vast ook zo bedacht. Maar toen die duivelse schoppen 2 kwam is hij aan het twijfelen geslagen en sloeg de plank mis, zoals ons dat allemaal wel eens overkomt, vooral als we toch al uit fase zijn.
  Er is trouwens nog een reden om aan te nemen dat Jand schoppenvrouw niet zal hebben: ze zou, naar mijn mening, schoppen zijn gestart en niet zo negatief met ruiten. Een aardige vraag is: wat start je met de oosthand tegen 4H? Heb je me warempel aan een mooi startprobleem geholpen voor het volgende Forum. Jij vindt ruiten de normale start? Dat kan ik zo een twee drie niet beamen.
  Mijn dank, ook voor de correctie. En voor Hayo: ‘de wierheid hat in skel lûd’, maat!

 4. jan de walle schreef:

  Beste Hans,
  Uiteraard is een kleine schoppen vanuit oost in tweede slag veel spectaculairder. Niet gebeurd. Wel de kwestie met de ru 10!!
  Je speelde ru 9 na en Nederlanders bint zuunig. Leg mij eens uit waarom, met zicht op de dummy, ik hier een dikke 10 op leg? Ik weet 200% zeker dat je de 9 neemt met de Heer en dat je waarschijnlijk de vrouw mist!! Indien ik 10x van ruiten zal ik zonder meer de x leggen, omdat ik dan bang zou zijn dat, indien de 10 leggen, dit suggestief zou zijn voor V10 en ik geen keus had. Het is nml niet nodig te dekken met de dummy op zicht. Er is dan maar 1 optie en dat is de V10 dubbelton conventie 🙂
  Daar ook een moment aan gedacht?

 5. hans van der heijde schreef:

  Beste Jan,
  Hoe zuunig jij bent weet ik niet, maar het spelverloop was ten tijde van R-9 uit de hand in de eindfase. Jij wist precies wat ik had, zowel qua verdeling als qua honneurs en ik wist dat jij dat wist, althans kon weten (met AVx van ruiten zou ik immers hebben geclaimd). Van Tx kon jij rustig de T leggen. situatie. Het enige wat ik zeker weet is dat jij van VT of Vx niet de V zult leggen, tenzij ik de B voorspeel.
  Heb ik gedacht aan het aas slaan? Je zat erbij en hebt mij, deels hardop, horen denken.

  • jan de walle schreef:

   er blijven altijd 2 mogelijkheden. Ik had in die eindfase dubbelton ru: 10x ofV10
   Twee kaart ruiten wist je en de mogelijkheden hierboven moest je uit kiezen. De 10 vrijwillig of gedongen gespeeld en ik heb je hard op horen denken.
   groet Jan

 6. Wim Ooiman schreef:

  Beetje warboel, Jan. Hans vindt jou goed genoeg om van 10 x de 10 bij te spelen, suggestie wekkend dat dat van V10 is. 10 x heeft viermaal zo veel kans als V 10. Dus sneed Hans. Jij vraagt aan Hans of hij zich wel gerealiseerd heeft dat jij van 10 x die x zou hebben bijgespeeld, want de 10 spelen is suggestief voor V 10. Maar daar gaat het toch juist om, als je 10 x hebt?! Volgens mij heeft het je, toen je de eerste reactie schreef, parten gespeeld dat je V 10 had en niet 10 x.

  De V 10 conventie, wat bedoel je daar precies mee? Ik vermoed het volgende: Een voorbeeld: Je hebt in de hand H x tegenover AB9xxx en speelt de heer, rechts valt de 10. Dat is eerder (meer kans) van V 10, dan van 10 sec. Dus ga je nu niet snijden, maar slaan. Dat kan rechts op het idee brengen niet de 10, maar de V de eerste ronde bij te spelen. Een goede speler doet dat. Ga je nu snijden op de 10 over links? Nee, niet als je rechts goed genoeg acht die V ALTIJD te spelen van V 10. En V 10 heeft meer kans dan V sec. Maar, we zijn er nog niet: Van 10 x gooit een goede speler ook de 10! Dus, wat doe jij als rechts (Hans b.v.) op de heer met de 10 bekent? Als rechts er een beetje slaperig bijzit na een lange zit, kan je natuurlijk anders gaan denken.
  En als rechts weet dat jij dit allemaal ook weet, dan zal hij van V 10 dus juist wel de 10 spelen! Maar dat hangt weer af van hoe jij erbij zit, vrees ik. Lang leve de 10 als false card.
  Groet Wim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.