Spel van de week 124: 3 Sans? Koud!

3NT favorite contractPlaats en tijd van handeling: dinsdag 19 september clubavond, butlercompetitie.
Spel 3 (een kwartslag gedraaid). Je zit zuid (W/NZ) en pakt op:
Sc2 HaVB975 Ru87 KlHV1052.


West past, noord opent 1Sc en oost past. Je biedt uiteraard 1 sans. In jouw systeem is dat rondeforcing. Noord herbiedt 2Kl en omdat hij moet bieden, hoeft dat geen vierkaart te zijn. Hij kan tot en met 17 punten hebben en aangezien je bepaald niet minimaal bent, verhoog je naar 3Kl, wat een vijfkaart belooft en meer dan een minimum binnen de 6-11(12) range van je 1 sans-bod.

West bied nu 3Ru: overwaarde en prenten in ruiten. Het lijkt erop dat hij een 5-1-3-4-hand heeft en minstens 15 punten. Zou hij 3Ha hebben geboden, dan was je natuurlijk naar 4Ha gegaan.

Nu is het lastig: 3 sans, 4Kl, of 5Kl? Kies bij twijfel voor 3 sans, parafraseer ik maar even een oude (Bols?) tip. 3 sans dus, rondgepast.

West komt uit met Ha2 (3e/5e) en dit zie je:

Na HaA (oost Ha8, een fijne kaart gezien je eigen Ha97) speel je een klavertje uit de dummy. Oost stapt direct op met KlA en speelt Ha4 na, via jouw HaV voor HaH van west.

In de praktijk werd het mij gemakkelijk gemaakt: west speelde Ha3 na, voor mijn Ha7. Ruiten gesneden, voor RuH van oost, en ruiten na. Daarna had ik vier slagen in klaveren, twee in ruiten en drie in harten, samen negen en 3 sans contract.

Maar wat als west na HaH ruiten naspeelt? Die snij je, voor RuH van oost, die Ru10 naspeelt, voor de dummy. Nu oversteken met klaveren en HaB en Ha7 naspelen, om Ha9 hoog te maken? Ho, west komt aan slag met Ha10 en zal toch zeker ScA meenemen, of een schoppentje naspelen als hij het aas  niet heeft?

Er zijn maar twee zitsels waarbij je wél HaB moet spelen: (1) west heeft precies HaH102 gehad, zodat Ha10 onder je HaB valt, of (2) de schoppens zitten 7-0 met de renonce in west (als ze zo zitten heeft west inderdaad die renonce). In het laatste geval geef je west Ha10, want die zal iets roods moeten naspelen.

Dus: oversteken in klaveren (die zitten 2-2), maar niet HaB incasseren? In plaats daarvan Sc2 op tafel leggen en als west een kleintje legt goed raden: ScH (hopend op ScA in west), of ScB (hopend op ScV in west)?

In een pessimistische bui kun je denken: bij mij zitten meestal beide schoppenplaatjes fout en als er ééntje goed zit, raad ik natuurlijk fout. Laat ik mij er het hoofd maar niet over breken en gewoon mijn acht slagen meenemen, inclusief HaB dus, dan heb ik in elk geval acht slagen.

Het hele spel:

Klik op next voor het hieronder genoemde spelverloop.

Inderdaad: 7-0, die schoppens!
Na een hartenuitkomst van west is 3 sans koud, mits je op die 7-0 in schoppen speelt!

Je kunt het zelfs op meerdere manieren maken, bijvoorbeeld zo: neem die ruiten uit west van slag vier met het aas, incasseer je klaveren en HaB en speel ruiten na. Oost moet de dummy een schoppenslag gunnen: vier slagen in klaveren, twee in harten, twee in ruiten en één in schoppen zijn ook negen. Prima contract eigenlijk, 3 sans.

Hans van der Heijde

 

Dit bericht is geplaatst in Spel van de week. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Spel van de week 124: 3 Sans? Koud!

  1. W. Ooiman schreef:

    Misschien dat het ook een Bols tip was, maar de auteur was en is Bob Hamman met: When in doubt bid 3NT. Er is nog een andere tip: start tegen 3SA met je langste kleur. Zou west aan die tip gehoor gegeven hebben, dan was 3SA down gegaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.