Spel van de week 125: Uitnemer?

roulettePlaats en tijd van handeling: Joure, tweede divisie viertallen, 18 november jl.
Op 18 november reden we ‘s ochtends naar Joure, waar de centrale ronden 4 en 5 van de tweede divisie viertallen werden gespeeld. Vlak na Heerenveen – het is even over tienen – flitsen overal blauwe zwaailichten. Niet aan onze kant van de snelweg, maar aan de andere.

Veel politie, maar geen ambulances. Ook geen verkreukelde auto’s gelukkig. Richting Heerenveen is de weg helemaal geblokkeerd en tot achter de rotonde bij Joure, waar we van de snelweg af gaan, zien we kilometers lang alleen maar stilstaande auto’s.

Later horen we dat een groep activisten, zich kerend tegen anti-zwarte-piet activisten, de paar bussen van de anti-zwarte-pieters, onderweg naar Dokkum, met een wegblokkade heeft tegengehouden, een actie die vast ook menige Sinterklaasintochtbezoeker de weg zal hebben versperd.

Waar een klein land nog veel kleiner in kan zijn. Kan het voor zwarte kinderen pijnlijk zijn dat Piet een tamelijk karikaturaal wezen is, dat zwart is? Maak ‘m dan paars of groen, voor alle andere kinderen maakt dat niks uit. Naar Dokkum afreizen om dat te laten horen? Ik kan me niet voorstellen dat je daar zin in kunt hebben, maar vooruit, als je je protest op vreedzame wijze laat horen en de kindertjes geen angst aanjaagt, ga je gang.

Maar onder het mom van opkomen voor Nederlandse tradities de snelweg blokkeren? De zwarte Zwarte Piet redden, omdat anders ‘de Nederlandse cultuur’ teloor gaat? Ik neem aan dat Sinterklaas wel raad weet met lieden die zoiets bedenken en nog uitvoeren ook: in de zak en mee naar Spanje.

In de eerste van twee wedstrijden pak je als oost (Z, OW) deze mooie hand op:
ScAB5432 Ha6 RuA742 Kl72.
Zuid opent 1Ru en je partner verrast je met een volgbod van 1Sc!
Noord laat een negatief doublet los en jij mag.

Ik had die hand en dacht: links een opening, rechts ook punten, ik volsta met 4Sc. Een slap bod, ik geef het toe. Maar 4Ha, bedoeld als splinter, kon niet, want dat zou om te spelen zijn. 4Ru zou hebben gekund, maar ervan afgezien dat het 4Sc garandeert, is het (bij ons) een tamelijk onduidelijk bod.
4Sc dus. Zuid verbilt niet en biedt rustig 5Kl. Partner 5Sc! Noord 6Ru!

Inventariseren: partner heeft vijf of zes schoppens en de kans is dus erg klein dat we een schoppenslag maken. Zuid lijkt een 5Ru/5Kl te hebben en een goeie hand. Noord zal vier ruitens hebben, heeft zeker vier hartens en zal ook klaveraansluiting hebben, vandaar 6Ru.

Partner heeft naast zijn schoppens zeker nog een honneur, waarschijnlijk in harten, en heeft 5Sc geboden vanwege zijn renonce ruiten. Is 6Ru een uitneembod geweest? Of geboden in de verwachting dat het een zeer kansrijk contract is?

Rekenen: 6Sc gaat hooguit twee down, min 500 dus. Dat is goed als 6Ru gehaald wordt. Het 4-0 troefzitsel lijkt niet onoverkomelijk. Als het niet gehaald wordt is het slecht, maar als aan de andere tafel volstaan wordt met 5Ru en dat wordt gehaald, dan verliezen we hooguit 100 punten als we voor 500 gaan. Wordt ook daar 5Sc geboden en gedoubleerd, dan verliezen we hooguit 300 punten, tenzij 5Sc gehaald wordt. Als ook 5Ru gehaald wordt, kijken we dan zonder meer tegen een beroerde score aan.

Maar er is nog iets wat me intrigeert. Zuid heeft niet vier hartens. Noord wel, maar het lijkt er dus op dat partner er vijf heeft. Heeft hij een 6-5-0-2? Na een ruitenuitkomst is hij dan meteen een klaververliezer kwijt. Wel gek dat noord niet 6Kl bood, want hij moet dan een vijfkaart klaveren hebben.
Enfin, ook al omdat ik vond dat ik eerste instantie te slap had geboden met 4Sc, gooide ik er nu 6Sc tegenaan. Dat werd gedoubleerd, einde bieding.

Noord kwam uit met ScV, ik leg mijn dummy neer en zie zuid bekennen ….. Ai, schoppens 1-1 en 6Ru is dus kansloos. Ik denk: dat inventariseren en rekenen, daar kan ik maar beter mee ophouden.

Maar.…, na ScA speelt John Ha6 uit de dummy, voor het aas van zuid. Klaver na, voor het aas van John (dat zijn al drie slagen tegen 6Ru en vier als we de klaverintroever vinden, of zelfs vijf als we twee klaverintroevers weten te bewerkstelligen). John gaat door met een hartentje getroefd, RuA (John een klavertje weg), ruiten getroefd, harten getroefd, ruiten getroefd, harten getroefd en nog een ruiten getroefd, waarna hij zijn vijfde, vrije harten laat zien. Daar gaat mijn tweede klavertje op weg. Een klavertje getroefd voor twaalf slagen en 6Sc gedoubleerd gehaald, plus 1660.

Klik op next voor het spelverloop.

Een 18-punts slem, dat alleen (één) down gaat na een klaveruitkomst. Merk ook het moedige 5Sc-bod van west op, met ScH10986 HaV7543 RuKlA96!

Overigens staan we, dat zijn Harry Burmania met Willem Flisijn en John Linse met mij, samen BCL 1, ondanks deze 1660 in de grijze middenmoot van het veld. De competitie is halverwege.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Spel van de week. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Spel van de week 125: Uitnemer?

  1. john linse schreef:

    Het was zo’n dag dat we, Hans en ik, elkaar even kwijt waren en dan met name de tweede zitting van de wedstrijd tegen Groningen. Inderdaad, die zitting waarin ik 6Sx mocht afspelen voor het toch bijzondere resultaat van plus 1660. Verder was het drie keer niks en dat was in de uitslag terug te zien. We waren het trouwens over meer dingen niet eens, Hans en ik. Hans had, als gebruikelijk, een genuanceerd oordeel over die anti-anti-Pieten blokkade op de A7 en getuigt daar op deze site opnieuw van. En ik? Ik sluit me voor deze keer aan bij de gemiddelde Telegraaf-lezer die deze vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid zo waardeert. Ik erger me al jaren aan die stompzinnige Pieten-discussie, geinitieerd door een mevrouw die door de Verenigde Naties is ingehuurd om racisme in de wereld te bestrijden. Had ze niets beters te doen? Had ze niet beter stoer op dat plein in Cairo kunnen gaan staan om er het geweld tegen christenen te veroordelen. Of in willekeurig welke stad in Amerika waar toch menige zwarte jongere het slachtoffer van blank politiegeweld werd? Dat zijn zaken die ertoe doen maar dat pleidooi voor roet- of anderszins geverfde of god betere ‘t blanke Pieten gaat aan mij compleet voorbij. En -als ik het zo mag zeggen- gelukkig ook aan Dokkum, afgelopen zaterdag. Ik was als geboren Hagenaar even heel erg trots op Friesland. Volgend jaar wordt de Sint in Delfzijl ingehaald en -ik garandeer het- dat wordt dan winst op Groningen.

    John Linse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.