Spel van de week 126: De koe en de haas

Plaats en tijd van handeling: BCL-clubcompetitie, dinsdagavond 10 maart 2020.

Het is even over elven en wij – John Linse en ik tegen Dick Lont en Hayo Galema – spelen de laatste vier spellen van die avond.

Plaats en tijd van handeling: BCL-clubcompetitie, dinsdagavond 10 maart 2020.

Het is even over elven en wij – John Linse en ik tegen Dick Lont en Hayo Galema – spelen de laatste 4 spellen van die avond.

Als zuid (Z/NZ) pak ik deze hand op: ♠H, HB85, BT, ♣75432. In werkelijkheid was ik overigens oost, maar voor de duidelijkheid heb ik het spel een kwartslag gedraaid.

Bezig met andere dingen werp ik een snelle blik op mijn kaart, pas en vouw mijn kaarten dicht. Hayo past ook, John opent 1♣ (4+-kaart), Dick past en ik bied 1. Hayo past. John legt een stopkaartje neer en biedt 4. Terwijl Dick zijn 10 seconden neemt, mompel ik iets over lange halen, gauw thuis. Dick past en ik maak weer een waaier van mijn kaarten.

Was u al opgevallen dat er iets mis was met die hand van mij? Nee? Kijk nog eens. Ik heb maar 12 kaarten!

Ik wrik even aan ♠H en ja, daar is die aan ♠H vastgeplakte dertiende kaart al: ♠A!

Ik denk nog even terug aan wat ik zojuist mompelde, besluit dat op mezelf van toepassing te verklaren en bied tot ieders verrassing 6. Dat wordt rondgepast, maar niet zonder de ironische vraag van John of ik de bieding inderdaad begon met een pas.

Hayo komt uit met een schoppentje en dit is wat ik zie:

Z/NZ VT6 A632 AV AVT6
2


N
W      O
ZAH HB85 BT 75432
W N O Z
p
p 1 p 1
p 4 p 6
p p p

6 is bepaald geen leggertje, maar down is het zeker ook nog niet. Op ♠V kan een ruiten weg (ook op mijn vijfde klaveren trouwens) en dat is mooi, maar kan wachten. Na ♠A eerst de troeven aanpakken: 5 naar het aas. West, Hayo bekent met T, oost, Dick met 4.

Harten na, die Dick bekent met 7.

Hm, wat heeft Hayo gehad? T9, VT, of T sec? Ja, VT9 kan ook, maar daar hoef ik niet over na te denken, want dan heeft hij zonder meer een hartenslag. T9? Dan had hij ook 9 kunnen bijspelen en bovendien zou hij dan voor een hartenuitkomst hebben kunnen kiezen. Ik verwerp daarom T9, zodat T sec en VT overblijven. In het eerste geval moet ik 8 leggen, in het tweede H.

Als 8 verliest aan V ben ik nog niet down, mits de klaveren voor nul verliezers gaan. Maar als ik H leg en Hayo renonceert, dan bezorgen de resterende V9 van Dick mij extra problemen. Ik leg daarom 8, hoewel de kans op VT ietsje groter is dan die op T sec. Hee, 8 houdt, want Hayo renonceert.

Eerste horde genomen.

Ik richt mijn blik op de klaveren. Een safety play zou kunnen: klaveren naar ♣A, troeven ophalen via de gemarkeerde snit en weer een klaveren opspelen. In 4-tallen zou ik het zo doen, maar dit is paren. Ik besloot ♣2 naar ♣T te spelen. Mocht Dick die slag kunnen nemen met ♣H, dan is het spel over voor 6 contract. Neemt hij die met ♣B, dan heb ik later nog een beslissing als west in de tweede klaverronde met een kleintje bekent: 2-2, of 3-1 met ♣H goed.

Maar kijk: ook ♣T houdt! Dan maar meteen de troeven halen via de gemarkeerde snit en weer klaveren, via ♣B voor ♣V. Waarna ik dertien slagen kon claimen.

Had ik eerder ♠H en ♠V meegenomen om een ruiten te lozen, dan zou Dick een fantastische truc hebben kunnen uithalen als hij ♣Hx had gehad (en tenminste vier schoppentjes). Namelijk die ♣T duiken! Ga maar na, ik haal na ♣T de troeven en snij vol vertrouwen naar ♣V. Dick maakt ♣H en neemt mee wat hij nog heeft aan schoppen.

Dat overslagje bleek trouwens noodzakelijk te zijn voor de top, want er was ook 6SA geboden en gemaakt.

Ik zet een onschuldig gezicht op en zeg tegen John: Goh, dat je geen zeven bood.

John was de eerste om een verontschuldiging uit te spreken tegen Dick en Hayo en dat siert hem.

Het hele spel:

Z/NZ VT6 A632 AV AVT6
B742 T H6542 HB9 N W      O Z 9853 V974 9873 8
AH HB85 BT 75432
W N O Z
p
p 1 p 1
p 4 p 6
p p p

Wat kunnen we hiervan leren? Eigenlijk maar één ding: dat je je hand goed moet inspecteren voor je een greep doet in je biedbak.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Spel van de week. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.