Spel van de week 127: het telraam smeren

Nu we weer clubcompetities spelen met echt karton, pak ik de reeks ‘spel van de week’ weer op, met steeds een leuk of leerzaam spel van een competitie-avond. Overigens sla ik na deze aflevering een paar weken over, want we gaan eerst lekker op vakantie.

Deze oosthand (N/-) komt van 7 september, van de eerste dinsdagavond: ♠AHT63, 765, 42, ♣AV3.

Noord opent 1 en je volgt natuurlijk 1♠. Zuid laat een informatiedoublet los en west steunt je met 2♠. Noord past, dat doe jij ook en zuid komt nog langs met 3. Na twee keer pas mag je weer: passen of 3♠? Er is wat te zeggen voor een pas, maar iedereen die voor dat besluit kwam te staan bood nog 3♠, wat werd rondgepast.

Zuid komt uit met ♣T en dit is wat je ziet:

N/-


852
VT32
V97
HB7
N
W      O
Z
AHT63
765
42
AV3T
W N O Z
1 1♠ X
2♠ p p 3
p p 3♠ p
p p

Zelfs als je het verlies in de rode kleuren weet te beperken tot vier slagen heb je alleen een maakkans als noord ♠VBx heeft, of noord of zuid ♠VB sec. De uitkomst met §B nemen, troef spelen en ♠ leggen als noord met een kleintje bekent?

In 4-tallen zou ik het zeker zo doen, maar dit is paren. Stel dat ♠T verliest aan een plaatje, dan kunnen NZ een hartenintroever bewerkstelligen en ga je zes slagen verliezen.

Goed, je slaat ♠AH. In de tweede ronde valt bij zuid ♠V. Er was dus geen weg naar negen slagen en je moet je concentreren op het maken van acht. Je zult iets met de harten moeten doen. Je speelt 5, zuid 4 en je legt T. Dat gaat goed: noord neemt die met A. Noord neemt ♠B mee en speelt een kleine ruiten na, voor het aas van zuid. Ruiten na, via 9 voor B en noord speelt H na, die je troeft.

Maar weer een hartentje op. Zuid 8. Louter naar de harten gekeken is de beste kans spelen op verdeelde tophonneurs en dan moet je dus V leggen. 

Maar je kijkt niet louter naar de harten. Bridge is een telspel. Tellen: zuid heeft ♠V en A laten zien en je mag aannemen dat hij ook B heeft. Dat zijn 7 honneurpunten. Noord heeft ♠B, A en HB laten zien en dat zijn 9 punten. Wie heeft dus H? Noord natuurlijk, want anders komt hij niet eens in de buurt van een opening. Kan noord AH sec hebben? Ja en sterker: dat is hoogstwaarschijnlijk ook het geval, want zuid heeft in de eerste biedronde met zijn doublet een 4-kaart harten gesuggereerd.

Kortom, in de tweede hartenronde leg je een kleintje in west. Inderdaad, noord neemt de slag met H en je hebt de rest, voor één down.

N/- B74
AH
HBT6
8654
852
VT32
V97
HB7
N
W      O
Z
AHT63
765
42
AV3
V9
B984
A853
T92
W N O Z
1 1♠ X
2♠ p p 3
p p 3♠ p
p p

De frequentiestaat van de A-lijn bewees dat menig telraam een drupje smeerolie verdient. 3♠ min 2 stond er drie keer op en was de populairste score, voor een luttele 20 procent voor OW. Er was ook iemand in 2♠ eentje down gegaan en die had dus zijn kans gemist op maken en een gedeelde top. Voor min 50 – 2♠ of 3♠ min 1 – kregen OW 70 procent!

Eén oost maakte 2♠ voor een top, maar die werd niet op de proef gesteld, want zuid kwam uit met 8. Weliswaar kreeg noord na AH en ruiten na een hartenintroever, maar dat was van een vaste troefslag.

In de B-lijn was zelfs 3♠ een keertje gehaald. Daar moet iets fout zijn gegaan in het tegenspel.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Spel van de week. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.