Systeemkaart

 

BCL stimuleert het actieve gebruik van systeemkaarten door de clubleden. Bert de Jong biedt hulp bij het maken van een systeemkaart door daarvoor stramienen beschikbaar te stellen. Je vindt ze hieronder.

 

 

Waarom een systeemkaart?
Elk bridgepaar hoort een goed ingevulde systeemkaart te hebben. Bridge is een transparant spel en je afspraken duidelijk toegankelijk maken voor de tegenstanders helpt daarbij.

 

Voordelen

 • De systeemkaart is een goed hulpmiddel om afspraken met je partner(s) helder te krijgen.
 • Het voorkomt onnodig gevraag aan tafel, wat meer rust geeft.
 • De arbiter kan eenvoudiger en beter een onregelmatigheid of schade herstellen.
 • Je hoeft niet de volledige systeemkaart door te lezen. Zoek alleen op wat op dat moment van belang is.
 • Uitleg vragen als zij alerteren dekt niet altijd de lading. 2Kan sterk of zwak zijn, maar hoeft niet te worden gealerteerd. Kijk even op de systeemkaart en je hoeft het niet te vragen.

Een paar regels voor het gebruik
Ieder paar dient bij aanvang van een ronde ongevraagd twee identieke systeemkaarten aan de tegenstanders te overhandigen.
Een speler mag de systeemkaart van de tegenstanders alleen raadplegen als hij aan de beurt is om te bieden of te spelen.

Voorbeelden
Hieronder staan drie digitale, kleine systeemkaarten. Deze kun je naar je eigen computer downloaden.

 1. Systeemkaart basis vijfkaart hoog in Excel,
 2. Systeemkaart basis vijfkaart hoog in een Word-tabel,
 3. Systeemkaart basis vijfkaart hoog in een nog lege Word-tabel.
 1. Als je een eigen systeemkaart wilt samenstellen gebruik dan de al ingevulde. De gevraagde informatie staat er al op. Met knippen en plakken kan je je eigen systeemkaart samenstellen. Er is ook een tabblad met een lege kaart die kan worden gebruikt om uit te printen en dan handmatig in te vullen. Verschillende gekopieerde en aangepaste tabbladen kunnen ook goed gebruikt worden voor andere partners met wie je speelt. In dit Excel-bestand staan ook twee tabbladen over de enige 5-kaart hoog-methode die de NBB ondersteunt.
  Het bestand bevat vier tabbladen: Systeemkaart, Systeemkaart leeg, Standaard Hoog en Standaard Hoog kaart. Standaard Hoog wordt al aan beginnende cursisten geleerd. Het zijn plaatjes, die niet kunnen worden aangepast. Wel kan je er een print van maken en eigen aanvullingen handmatig toevoegen. Ook al wat meer gevorderde bridgers kunnen hiervan gebruik maken.
 2. Een ingevulde in Word. Ook hier geldt dat als je een eigen systeemkaart wilt samenstellen je het beste de ingevulde kunt gebruiken. Met wat plakken en knippen heb je al snel resultaat.
 3. Een lege in Word. Om met de hand in te vullen.

Bij het digitaal invullen is enige kennis van Excel of Word vereist. Je kunt ook een lege kaart gebruiken en die met de hand invullen. Het hoeft geen boekwerk te worden, geef alleen de essentie van je afspraken weer.

Ook via de website van Bridgeclub Assen 1935 kun je eenvoudig je eigen systeemkaart maken: https://www.assen35.nl/technische-info/systeemkaart/

Wij wensen je veel succes met het maken van je en werken met je systeemkaart.