De grote corona-huisarrest-bridge-quiz, deel 6

23. Je hebt als noord (Z/OW): ♠3, 87, 953, ♣10976432.
Zuid opent 1SA (15-17). West past.

Wat bied je?

24. Met de volgende NZ-handen zit je als zuid (O/NZ) in een viertallenwedstrijd in 3SA na het aangegeven biedverloop:

O/NZ 753
H754
H6
H642N
W O
ZA84
AT3
AV74
AB3
W N O Z
pas 1
pas 1 1 2SA
pas 3SA pas pas
pas

West komt uit met ♠10 (hoog/laag = even). Oost neemt die over met ♠B en speelt ♠H na, die je neemt. West bekent met ♠2.
Je hebt natuurlijk geen zin meteen al je geld te zetten op de klaversnit. Je steekt over naar H (OW bekennen) en speelt een harten van tafel. Oost 6 en jij T, die west neemt met B. West vervolgt V, die je naar je aas laat lopen; oost bekent met 2. Je speelt 3 na, die via 8 van west voor de heer is. Oost gooit ♠6 af. Jammer, niet 3-3.
Nu incasseer je A en V, die OW allemaal bekennen.

Hoe verder?

Dit bericht is geplaatst in Huisarrest. Bookmark de permalink.

3 reacties op De grote corona-huisarrest-bridge-quiz, deel 6

 1. Marten schreef:

  41 doe ik 3SA. Als ze dan toch nog hun hoge kleur vinden kunnen we altijd nog 5Kl bieden. (ja, 4M is wel regelmatig down als maat 4 slagen mee kan nemen, maar bij deze kwetsbaarheid is verzekeren goedkoper op termijn. Viertallen natuurlijk, paren is veel lastiger, dan moet je het simpelweg “goed” doen. Ook speelt dan het niveau van het veld mee, en of je in kunt schatten wat zij wel of gaan/kunnen bieden. En in extremis of de leider een beetje af kan spelen…)

  42 tijd om iemand in te gooien… (ik denk dat slag 3 zelf schoppen spelen ook vaak goed is, al kan oost natuurlijk niet “meewerken” en weigeren zijn 4de en 5de schoppen te cashen)

 2. hans van der heijde schreef:

  Ik krijg het gevoel dat je het spel van vraag 23 kent, hoewel het lang geleden is dat het in de 2e divisie 4-tallen op tafel kwam. Ik weet nog wel wat ik deed. Wat ik niet had gedaan als ik tegen mezelf zou spelen, want ik had van mijn toenmalige partner opgestoken dat je, wanneer de tegenstanders een sterke sans openen, je moet concentreren op het halen van een positieve score en uiterst voorzichtig moet zijn met manche-speculaties.

  Over 24: zelf schoppen naspelen en hopen dat oost meewerkt door ze te incasseren is een mooi idee, maar wat moet je zelf afgooien?

  Iemand ingooien? Ok, maar wie? Of maakt dat niks uit?

  Overigens stel ik je reacties zeer op prijs. Anderen ook, weet ik.

 3. Marten schreef:

  Mijn nummering is mezelf ook een raadsel…
  Om met 23 te beginnen: ik zit nu heel hard te denken, maar kan me dit spel niet herinneren. Ook is het inmiddels al wel lang geleden dat ik “serieus” bridge speelde en alles is inmiddels een grote waas aan het worden. Misschien had ik een mooi “archief” (op thema!) aan moeten leggen, maar ja, dat is wijsheid achteraf.

  Zelf afgooien is het probleem niet op 24: dummy kan een harten en klaveren missen, de hand ook. Het lastige is alleen dat je moet “lezen” in welke kleuren west in dwang komt. Het mooie van deze hand is dat elke dwang werkt: harten/ruiten en klaver/ruiten is automatisch, harten/klaver is positioneel. Ik denk dat je vaak aan het afgooien van west wel kunt zien voor welke dwang je moet gaan: neem eens de drie meest waarschijnlijke verdelingen: 2443, 2434 en 2344. West kan altijd een harten en klaver missen. Op de vijfde schoppen komt hij echter in problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.