De grote corona-huisarrest-bridge-quiz: oplossing 16

16. Je bent weer zuid (W/OW) en hebt ♠H, 3, ABT9, ♣AVB8643.
West opent 2♠ (zwak), noord past, oost biedt 4♠.
Je besluit tot 5♣, dat door oost wordt gedoubleerd.
West komt uit met ♠V.
De dummy: ♠A5, 98752, 853, ♣952.
Het spel komt uit de tweede divisie open paren van lang geleden.
Hoe ga je dit aanpakken?

4♠ is misschien zomaar down: twee slagen in schoppen en twee azen zijn vier slagen.
Reden te meer om te proberen 5♣ te maken. Heb je een kans?
♠V naar je heer laten lopen heeft geen zin, want je komt niet (tijdig) in de dummy om op ♠A dat hartentje af te gooien. Je wilt graag direct in de dummy zijn en daar liefst nog een keer kunnen komen.
In de praktijk ging het zo: ♠V voor ♠A – gefrons alom toen zuid bekende met ♠H – en gesneden naar ♣V. Dat ging goed: oost ♣T en west ♣7. Dus viel daarna ♣H onder ♣A. Overgestoken naar ♣9 en een ruiten opgespeeld. Oost 6, zuid 9 en west V. Jammer, omdat je hoopte opHVx bij oost? Ja, maar er bleef nog een kansje over. West speelde ♠B na, getroefd. Zuid nam nog een paar troeven mee en legde toen A op tafel. Waar oost H onder deponeerde! Klaar was Kees: 5♣ gedoubleerd contract, want zuid verloor alleen een harten en een ruiten.
Het hele spel:

W/OW A5
98752
853
952
VBT743
B6
V742
7
N
W        O
Z
9862
AHVT4
H6
HT
H
3
ABT9
AVB8643
W N O Z
2♠ p 4♠ 5♣
p p X p
p p
Dit bericht is geplaatst in Huisarrest. Bookmark de permalink.

2 Responses to De grote corona-huisarrest-bridge-quiz: oplossing 16

 1. W Ooiman schreef:

  Je bent me net te vlug af, Hans. Dicks aanname van klaverheer moet sec zitten was aan revisie toe, maar daar ging het mij niet om. Waar biedt oost 4S op en waar dubbelt hij eigenlijk op? 4 troeven, ja, en waarschijnlijk quick tricks in harten voor 4S, maar de dubbel? Zeer waarschijnlijk klaverheer (sec, daar geloof ik niet zo in) en misschien ook stuk in ruiten, vast wel 1 honneur. Tegen klavers 3-0 valt niet te spelen, dus je gaat uit van 2-1, met hoogstwaarschijnlijk H dubbelton in oost (H in west maakt je kansloos tenzij je klaveraas slaat) Er zijn 2 speelwijzen: die van Dick en die van jou (ook van mij). Welke geeft de meeste kans?
  Dicks speelwijze wint met klaverheer sec in oost, maar ook in west en een ruitenplaatje in oost 2de, maar ook derde, Dick, want klavernegen wordt een entree voor een 2de ruitensnit.
  Hans speelwijze wint met klaverheer dubbelton of sec in oost en van ruiten in oost dubbelton honneur, stuk sec of derde.
  Kansen? Met klaverheer in oost vastgeprikt is Hans speelwijze tweemaal zo kansrijk als die van Dick. Dat komt hoofdzakelijk op het conto van twee verdelingen:
  a.. 6-4, 3-4, 3-3, 1-2. resp. 6-4, 2-5, 4-2, 1-2. Omdat klaverheer nu in de tweekaart zit, krijgt Dick hier niets uit en Hans 18. Dick krijgt uit de 6-4, 2-5, 3-3, 2-1 precies 10 en Hans 2,5. Interessant, nou ja, interessant, is de 6-4, 4-3, 2-4, 1-2 (de op een na meest waarschijnlijke verdeling, de 6-4, 3-4, 3-3, 1-2 is de meest waarschijnlijke, niet zo verwonderlijk, want het is de meest evenwichtige) verdeling. Hieruit komt voor zowel Hans als Dick niks, zelfs als het stuk van ruiten in de vierkaart zit verlies je 2 ruitens, als oost maar niet een plaatje inlegt.
  De rollen worden omgedraaid als je klaverheer ook in west toelaat. Dan is het 3 om 2 in het voordeel van Dick. Met de klavers 1-2 en de ruitens 3-3 of 4-2 met een honneur in oost is de bijdrage voor Dick niet nul, omdat de heer in de singleton bij west kan zitten, maar 20. Die andere 10 blijft staan, samen 30 tegenover de 20 van Hans.
  Dit is aan tafel uiteraard niet te beredeneren, daar ga je op je gevoel af dat oost klaverheer heeft vanwege zijn dubbel. Maar als hij niet gedubbeld had?!

 2. hans van der heijde schreef:

  Wim, je hebt natuurlijk gelijk met je opmerking dat tafelgevoel bij dit soort dingen een belangrijke rol speelt.
  Eerst die Kl-H sec. Ik begrijp Dick’s aanpak niet: als je speelt op Kl-H sec, dan laat je die schoppen naar je heer lopen, slaat Kl-A (hoera), haalt de 10 op en steekt over naar de 9. Op sch-Aas gooi je dat hartentje af en daarna kijk je nog even of er een overslag in zit (R-HVx/HV sec in oost).
  Aan tafel denk je: oost heeft vier schoppens en vier of vijf hartens en dus vijf of vier kaarten in de lage kleuren. En een hoop punten. Alles op kl-H sec zetten doe je niet zo gauw, dus je snijdt. Maar als de H sec voor zit, heb je daarna dezelfde speelwijze voorhanden als die via een gelukte snit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.