De grote corona-huisarrest-bridge-quiz: oplossing 6

6. Je hebt als oost (N/NZ): ♠9, HBT4, 982, ♣AVBT4.
Noord opent 1 sans (15-17). Aha, voor deze hand heb je je biedspeeltje: met een doublet kun aangeven dat je een 5-kaart in een lage kleur en een 4-kaart in een hoge kleur hebt.
Je doubleert dus.Zuid vraagt aan je partner wat dat doublet betekent.
“Een sterke hand, minstens de kracht van een sterke sans opening”, zegt je partner, die de afspraak kennelijk even kwijt is.
Zuid biedt 2♠.
Je partner kijkt naar even naar legt dan een (straf-)doublet neer.
Noord fronst en past.
Wat doe je en waarom?

  1. Je trekt een neutraal gezicht en past.
  2. Je biedt 3♣, want je bent veel zwakker dan je partner denkt en misschien schudt dat bod hem wakker.
  3. Je legt aan NZ uit dat de uitleg van je partner niet correct is en wacht af wat zij met die informatie doen.
  4. Je past met een diepe zucht, je ogen ten hemel geslagen.

Ach, we vergeten allemaal wel eens wat, dus uitfoeteren van je partner doe je niet. Ook niet in gebaar en dus valt antwoord 4 direct af.
Antwoord 3 is ook fout, reglementair fout zelfs. Aangezien de bieding nog gaande is, verschaf je je partner zo voortijdig cruciale, maar ongeoorloofde informatie (O.I.), en maak je het hem vrijwel onmogelijk die niet te gebruiken.
De regel is: als je gaat tegenspelen, MOET je de tegenstanders pas NA het spel op de hoogte stellen van de foutieve uitleg. Word je leider, of je partner wordt dat, dan MOET je de tegenstanders daarvan op de hoogte stellen als de bieding is afgerond, maar VOOR er een uitkomst is gepleegd.
Antwoord 2 is ook fout. Je mag alleen gebruikmaken van informatie die louter via het bieden tot je is gekomen. Foutieve uitleg van een bod behoort daar niet toe. Nu 3♣ bieden is gebruik maken van de informatie van de foutieve uitleg en dus NIET geoorloofd.
Je moet uitgaan van een – ik weet het, niet gegeven – correcte uitleg van je bod. Is dat doublet van je partner op 2♠ dan een strafdoublet? Ja? Dan pas je.
En nee, niet draaien en beweren dat het ook wel eens niet helemaal een strafdoublet is, zo van: het is voor straf als mijn hoge kleur schoppen is, of als ik heel sterk ben. Tenzij je dat hard kunt maken met een schriftelijke uitwerking van je biedafspraken.

Antwoord 1 is dus juist. Niet bekkentrekken e.d., want wat is dat anders dan een boodschap proberen over te brengen op je partner?

Dit bericht is geplaatst in Huisarrest. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.