De grote Corona-huisarrest-bridge-quiz, deel 1

Na al die sudoku’s, cryptogrammen en jigsaw- en kruiswoordpuzzels zullen velen van u zich vast wel het hoofd willen breken over bridgeprobleempjes om de verveling van het gedwongen thuis zitten te verdrijven.
De grote Corona-huisarrest-bridge-quiz poogt in die behoefte te voorzien.

Een paar dagen na verschijning op de BCL-site zal ik beginnen met oplossingen te geven, maar waarschijnlijk niet allemaal in één keer. Sommige problemen zouden wel eens meer oplossingen kunnen hebben dan de ene die ik geef. Schroom niet om uw alternatieve oplossingen – of uw commentaar op de mijne – als reactie op de bcl-site te plaatsen!

Goed, daar gaan we.

1. Je hebt als noord (Z/OW): ♠VB85, 8, A984, ♣V753.
Je partner opent 1SA (15-17), je Staymant met 2♣, partner 2 en jij mag weer.

 • Wat bied je en waarom?

2. Je partner speelt een mooi geboden 6♣ af. Hij/zij begint goed maar gaat in het eindspel in de fout: hij/zij denkt een vrije harten te kunnen meenemen, maar die is niet vrij. Voor 12 slagen zou het aftroeven van die harten volstaan hebben, maar nu ze die hartenslag hebben gemaakt, kunnen de tegenstanders nog een slag meenemen, de downslag.
Wat zeg je tegen je partner?

 1. Goed gespeeld hoor, jammer dat de harten niet liepen.
 2. Ik leg het nog één keer uit: er zitten van alle kleuren 13 kaarten in het spel. Ook van harten.
 3. Wat wil je drinken?
 4. Wat anders. Wat?

3. Je zit in 3SA met in je hand: ♠AHV, A72, VB8, ♣843 tegenover deze dummy: ♠73, HV86, AT95, ♣V52. Links komt uit met ♠4. Rechts produceert ♠9.

 • Met welke kaart neem je de slag en waarom?

4. Viertallen. Je hebt als oost (Z/-): ♠753, AVT8, H73, ♣642. Zuid opent 1SA (15-17) (OW passen), noord 2♣ (Stayman), zuid 2, noord 3SA, einde. West komt uit met ♠B. De dummy: ♠HV62, B93, AT82, ♣B9.
De leider neemt de uitkomst met ♠A en laat V uitlopen (west 6). Aangenomen dat je die neemt met H.

 • Wat speel je dan na en waarom?

5. Je hebt als zuid (N/-): ♠A, -, HVBT98, ♣AHVT32. Wat een kaart, hé? 
Je partner opent 4! Je vraagt azen met 4SA en krijgt als antwoord 5♣: nul of drie, want H telt mee als aas. Je vertrouwt er maar op dat het drie zijn en vraagt met 5 ook naar V. Partner 5: nee. Je besluit tot 7. Helaas biedt je partner nog 7. Ai, dat was niet de bedoeling. Zonder V is dat een wankele onderneming. Je partner zou AHBxxxxx kunnen hebben en V kan dan in een dubbelton zitten, maar als dat zo is, maak je ook 7SA. Terwijl 7SA ook gehaald wordt als de klaveren lopen. Dan de biedbak dus maar leeg: 7SA. West komt uit met ♠7. De dummy: ♠984, AH986432, A2, ♣-

 • Hoe ga je dit aanpakken?

6. Je hebt als oost (N/NZ): ♠9, HBT4, 982, ♣AVBT4. Noord opent 1SA (15-17). Aha, voor deze hand heb je je biedspeeltje: met een doublet kun aangeven dat je een 5-kaart in een lage kleur en een 4-kaart in een hoge kleur hebt. Je doubleert dus. Zuid vraagt aan je partner wat dat doublet betekent. “Een sterke hand, minstens de kracht van een sterke sans opening”, zegt je partner, die de afspraak kennelijk even kwijt is. Zuid biedt 2♠. Je partner kijkt daar even naar legt dan een (straf-)doublet neer. Noord fronst en past. Wat doe je en waarom?

 1. Je trekt een neutraal gezicht en past.
 2. Je biedt 3♣, want je bent veel zwakker dan je partner denkt en misschien schudt dat bod hem wakker.
 3. Je legt aan NZ uit dat de uitleg van je partner niet correct is en wacht af wat zij met die informatie doen.
 4. Je past met een diepe zucht, je ogen ten hemel geslagen.

7. Je hebt als noord (Z/NZ): ♠A3, HT52, 93, ♣AHVB2. Je partner opent 1 (OW passen). Je biedt 2♣. Partner herbiedt 3! Dan de koe maar bij de horens gevat: 4SA. Partner biedt 5, nul of drie uit vijf (troefheer telt als aas).

 • Wat nu en waarom?

8. Als zuid (Z/NZ) heb je: ♠AV8, V943, AB943, ♣9. Je opent 1. West legt een stopkaart neer en volgt 4♣! Je partner neemt zijn tien seconden en biedt dan 3SA. Als iedereen begint te fronsen, kijkt je partner naar zijn bod, zegt: “O sorry, eentje te weinig” en maakt zijn bod voldoende door er 4SA van te maken. Oost past. 
Wat doe je?

 1. Je biedt 5 (twee azen), want bij jou en je partner is 4SA altijd azen vragen
 2. Je past ondanks die afspraak, want gezien die 3SA moet 4SA natuurlijk om te spelen zijn.
 3. Wat anders? Wat?

9. Als zuid (Z/OW) heb je: ♠632, AB9632, H85, ♣T. Je opent 2: zwak met een 6-kaart harten. (OW passen). Noord maakt er direct 4 van. West komt met ♣H. De dummy: ♠AH84, HV54, 743, ♣A2.

 • Hoe ga je dit aanpakken?

10. Je speelt tegen een paar waarvoor de aanduiding echtparenbridge lijkt te zijn uitgevonden: permanent vliegen permanent wederzijdse verwijten over de tafel.
Wat doe je?

 1. Je doet er het zwijgen toe, intussen vrolijk goeie resultaten noterend.
 2. Je vraagt ze de sfeer aangenaam te houden
 3. Je gooit olie op het vuur door dan eens links, dan eens rechts gelijk te geven.
 4. Na het laatste spel zeg je op zoetsappige toon: “leuk hè, bridge?
 5. Wat anders. Wat?

11. Je hebt als oost: ♠H64, VT86, V82, ♣A98. Zuid open 2SA (20-22), noord verhoogt naar 3SA. Je partner komt uit met ♠2 (vierde van boven). De dummy: ♠98, B5, ABT95, ♣5432. Je legt ♠H, die de leider neemt met ♠A. In slag twee speelt de leider 6 (partner 3) naar B.

 • Hoe ga je dit tegenspelen?

12. Je hebt als zuid (W/Allen): ♠A63, AHVB, B75, ♣B43. West en noord passen, oost opent 2♠, wat bij navraag een Muiderbergse twee blijkt: een 5-kaart schoppen en een 4-kaart of langer in een lage kleur en zwak. Je volgt 2SA (16-18), door je partner opgehoogd naar 3SA. West komt uit met H. De dummy: ♠HT54, 976, T43, ♣AH2. West vervolgt V en speelt ruiten na voor A van oost, die zijn vierde vrije ruiten meeneemt, waarna hij 3 naspeelt.

 • Wat heb je afgegooid op die vierde ruiten en hoe ga je dit aanpakken?

13. Je bent oost (Z/-). Zuid is gever en opent 1♣, gealerteerd wegens 2+-kaart. West past, noord past en jij past ook. Zuid houdt de bieding open met een doublet. West past, noord biedt 1♠, jij past, zuid herbiedt 3♠ en noord blijkt toch wat te hebben, want hij verhoogt naar 4♠. Dat kan down, maar in het tegenspel laten jij en je partner een steekje vallen, met 4♠ contract als resultaat. Noord zegt lachend: “Ik geloof niet dat wij ooit eerder zo een manche hebben geboden”. Nu pas beseffen jij, je partner en zuid dat 1♣ was rondgepast en dat zuids informatieve doublet onreglementair was. Wat doe je?

 1. Je feliciteert NZ met hun “creatieve” bieden en accepteert de score van 4♠ C.
 2. Je haalt de arbiter erbij
 3. Iets anders. Wat?

14. Je hebt als oost (Z/OW) ♠A653, AT85, B53, ♣B8. Zuid opent 1SA (15-17); noord biedt 3SA, einde. Je partner komt uit met ♠2. De dummy: ♠94, 72, AHV642, ♣954. Je neemt de slag met ♠A en speelt ♠3 terug. Die is via ♠T voor de boer van je partner, die ♠H incasseert (zuid ♠V) en ook zijn vierde en laatste schoppen meeneemt. Uit de dummy zijn een klavertje en een harten afgegooid, zuid heeft een harten weg gedaan. Je hebt in de derde en vierde schoppenronde zorgvuldig eerst ♠6 en daarna ♠5 bijgespeeld, in de hoop dat je partner begrijpt dat je harten na wilt hebben.  Maar hij begint te piekeren en speelt uiteindelijk een klavertje na. Dan heb ik de rest, zegt de leider, zijn hand tonend: ♣AHV en zes ruitenslagen; de ruiten lopen want samen met de dummy heb ik er tien.
Wat doe je?

 1. Je zegt tegen je partner: sorry, misschien had ik na ♠A beter eerst A kunnen incasseren, voordat ik schoppen naspeel, dan is het down.
 2. Je zegt tegen je partner dat hij beter moet opletten: als hij jouw signaal met ♠6 had opgemerkt, had hij geweten dat hij harten moest nakomen.
 3. Je zegt niks
 4. Wat anders. Wat?
Dit bericht is geplaatst in Huisarrest. Bookmark de permalink.

19 Responses to De grote Corona-huisarrest-bridge-quiz, deel 1

 1. Sjaak Koornstra schreef:

  dag hans ea,

  Bij opgave 13 heb ik een vraag;
  Zuid opent 1 klaver
  er volgen 3 passen
  dan kan zuid toch niet zijn eigen bod doubleren?

 2. hans van der heijde schreef:

  Beste Sjaak,

  Je speelt sneller dan het licht, weet ik uit ervaring. Maar deze opgave zul je langzaam moeten lezen en tot je door laten dringen. Lees de laatste zinnen van de opgave: ook aan tafel kwam men erachter dat zuid een informatief losliet op zijn eigen 1Kl-opening. Maar pas nadat het spel gespeeld was en 4Sch gemaakt.
  De vraag is wat je daarna als oost doet.

  HvdH

 3. Dick Lont schreef:

  13. We vragen de arbiter om een oplossing. Ik denk dat het terug moet naar 1K want in de regels staat 3 passen beeindigen het bieden.

  • Jacqueline Rooding schreef:

   +Artikel 39 A
   Alle biedingen na de afsluitende pas worden geannuleerd.

   Het spel spelen kan niet meer. Alle kaarten zijn gezien door iedereen.

   Er volgt een arbitrale score.

 4. H. de Jonge schreef:

  Door te spelen hebben de tegenstanders het (foute) bod geaccepteerd. Geldige uitslag. Een arbiter draait het niet terug.

 5. Dick Lont schreef:

  1. 2S inviterend met een vierkaart schoppen. Ik zie geen reden om van het systeem af te wijken.
  2. Met welke invaller speel ik? Zulke fouten maakt Hayo niet. Ik blijf natuurlijk vriendelijk en denk aan de aftrekregeling voor de slechtste score per competitie.

 6. Wim Ooiman schreef:

  Mooi initiatief, Hans. Mijn complimenten, ook voor de spellen en de vragen.
  Spel 14 is bijzonder: ik zeg niks als de leider het op de 4de schoppen goed zou hebben gedaan, maar dat was niet het geval..

 7. Marten schreef:

  2) Nu het is spel is afgelopen lijkt het mij een mooie tijd om als dummy de arbiter uit te nodigen en te wijzen op de eerdere verzaking van een tegenspeler waardoor maats laatste harten inderdaad ineens niet hoog was. Noteren we denk ik zelfs nog een overslag? 🙂
  14) Deze is nog wat “leuker” als je de dummy AHV742 geeft, maar ook dan zeg ik net als Wim wat anders… Omdat zijn redenatie ook nu opgaat 🙂

  De Af/Tegenspellen zijn leuk (“boekjesspellen”, dus wel zeg maar mijn ding) maar het lijkt me beter dat we daar hier geen antwoorden gaan plaatsen. of misschien moet je een tijd aangeven: zo van vanaf nu spel x, enz. Dan verklapt niemand meteen te veel tegelijk.

  • Marten schreef:

   9)Hoe ik dat aanpak? Met een wedervraag natuurlijk! Als ik na de start met een beetje uitleg 13 slagen claim tegen jou, wat voor resultaat schrijven we dan?

   • Marten schreef:

    Kan de webmaster reacties aanpassen? Ik bedoel natuurlijk spel 5… Spel 9 kan ik aanraden trouwens. Kom je regelmatig tegen in verschillende vormen.

    • Siebren schreef:

     Volgens mij heb ik zoiets vaker gezien: Gewoon achteloos de ruiten rapen. De eigenaar van hartenvrouw gaat klaveren weggooien want hij kan zien dat dummy anders hoog wordt…

 8. Gerben Kazimier schreef:

  Prachtig Hans. Nu we tot 1 juni bijna niets meer mogen kan ik de beantwoording rustig aan doen.
  Bij vraag 1 -> 2 SA 8/9 punten, vierkaart schoppen
  Bij vraag 2 vind ik het antwoord ietwat kort. Vandaar keuze 4.
  “Nu bieden we eindelijk eens goed, kun je de kaarten niet eens tellen. Let nou eens op, daar gaat het toch om. Ja ‘t gaat om de hartens. Tsjonge. Nee, die niet, alleen de hartens tellen is al voldoende”. Volgende spel. Openingsbod is 1 H. “Nou, ik hoop, dat het nu wel goed gaat”.

 9. hans van der heijde schreef:

  Dag Marten en anderen,

  We geven het een paar dagen en dan komen de (mijn) oplossingen, die hopelijk nog vele reacties gaan opleveren. Als dat is uitgewoed en als gebleken is dat bcl’ers en andere volgers van de bcl-site er plezier aan hebben beleefd, dan komt er nog een vervolg. Dan hou ik me ook aanbevolen voor levering van vragenmateriaal.
  “Boekjesspellen”: ja, die indruk wekken ze wel, maar ze komen toch echt uit de praktijk. En dat geldt zelfs voor wat is voorgelegd in 6, 7, 8, 13 en 14.

  HvdH

 10. Marten schreef:

  Spel 9 is ook wel leuk trouwens als je de leider een klaver meer en een ruitje minder geeft. Dus AH84 HV54 743 A2 tegenover 632 AB9632 H5 T3. Uitkomt ook weer Klaverheer.

 11. Marten schreef:

  Spel 3 mis ik een kaart in de hand? Zal wel een extra ruiten bij moeten?
  Wat betreft welke kaart heb ik wel een “standaardkaart” in dit soort situaties, maar in dit specieke geval en (waarschijnlijke) biedverloop zijn denk ik tegen een goede rechtertegenstander 2 van de 3 even goed. Tegen minder goede tegenstanders is er eentje wel duidelijk beter. Cryptisch genoeg?

 12. hans van der heijde schreef:

  In spel 3 heeft de zuidhand maar 12 kaarten, goed opgemerkt Marten. De dertiende heb ik zojuist van de grond opgeraapt: het is inderdaad een ruitentje.

 13. Marten schreef:

  Spel 11 gaan tegenwoordig een boel mensen ruiten 7 bij partner zien ipv de 3 denk ik. Goed gespeeld van de leider trouwens, dit zie je ook nog regelmatig fout gaan…

 14. Joost schreef:

  Een heel leuk initiatief.
  Ik heb er niet uitputtend naar gekeken en niet langer over gedacht als ik aan tafel zou doen:
  1. Gelukkig speel ik een direct 2SA als echt en niet als transfer. 2S is nu dan (lichte) slaminteresse met harten fit. Ik bied dus 2SA wat deze hand mooi aangeeft: invite met schoppen fit. Handig dat het contract in de goede hand zit!
  2. Wat wil je drinken? Ik neem aan dat jij vanavond afrekent!
  3. De heer. Opps niet meer helpen dan noodzakelijk.
  4. Harten 8 is prima als p de H heeft. Maar Harten V kan nauwelijks fout gaan en is veel beter als p de klavers stopt en dus niet harten H heeft.
  5. Partner gaat weer naar de bar onder dezelfde voorwaarden.
  Klavers incasseren, R aas, hartens en zonodig tijdig gaan bidden.
  6. 1. De spelregels volgen. Na afloop kan de arbiter worden geroepen als opps daar behoefte aan hebben, maar er zal meestal niets veranderen.
  7.Ik bied 5H en als partner dat niet begrijpt raad ik hem het boek van Kantar over RKB aan. Als hij dat leest en ook nog begrijpt zal hij de betekenis hopelijk kennen. Ter stimulering van een ieder die dit leest zal ik de betekenis van 5H even niet vermelden:)
  8. N had moeten wachten tot Oost zegt of hij het bod accepteert. Als het een duidelijke misgreep is had hij dat inmiddels wel moeten zeggen. Die had hersteld mogen worden. 4SA lijkt me natuurlijk maar ter vermijding van ellende lijkt me een doublet aantrekkelijker. Er is al teveel gebeurd en als arbiter laat ik het lekker doorgaan. Opps kunnen me desgewenst terugroepen. N mag even aantonen dat 4SA echt zou zijn.
  9. Kl heer duiken. Hopelijk komt er geen ruiten na. Troef trekken. Een schoppentje weggooien op kl aas. Schoppen AK en sch troef. Als die niet 3-3 zitten is het tijd om ruiten te spelen.
  10. 2.
  11. Ik duik. Daarna gaat het vanzelf.
  12. In beide handen schoppen weg. Klaver AK, als de V niet valt hopen op secce schoppen honneur links.
  13. 2. De arbiter zal vragen of je de boel niet wilt ophouden door na 4x pas te gaan spelen. Een arbitrale score voor 1K lijkt me het resultaat.
  14. We moeten dit zometeen even bespreken. Jaja dat zeg ik als het al laat is en dit zijn 1e fout is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.