De troefproef

6 hartenJe hebt als zuid (N/OW): ScAH, HaAH1094, RuHB632, KlA.

Noord en oost passen. Wat open je?


De hand komt in de buurt van een MF-2Kl opening, maar met tweekleuren-handen moet je daarmee uitkijken, want vaak krijg je ze – zo nodig – niet beide goed in beeld op een zodanig laag niveau dat je nog van alles kunt uitzoeken.

Daarom besluit je te openen met 1Ha. West past en je partner verrast je met 2Ha: 3-kaart harten en 8/10 punten. Oost pasten dat blijven OW verder doen.

Wat nu? Je kunt met 3Ru vragen om iets nuttigs in ruiten. Heeft partner dat, dan zal hij 4Ha bieden, zo niet 3Ha. Je biedt 3Ru, waar je partner 4Ha op zegt. Hij heeft dus iets nuttigs in ruiten.

Nu 4SA, RKC? Prima: partner 5Ru en omdat je een 1430-antwoordenschema hanteert, heeft hij dus geen aas. RuV zal hij hebben, maar heeft hij HaV ook? Daar kun je naar vragen met 5Sc, maar dan zit je al in slem. Daarom besluit je tot 6Ha, wat wordt rondgepast.

West komt uit met Kl9 en de dummy gaat open.

Jammer, geen HaV. Verdorie, 6Ru was een veel beter contract geweest. Toch eens met je partner doornemen dat hij met zo’n noordhand ook 4Ru kan bieden na jouw 3Ru. De hartenfit is immers al bekend, waarom niet aangeven dat je vier ruitens hebt met een plaatje?

Halt! Geen energie verspillen aan de bieding, die is al achter de rug. Concentreer je nu op het afspel. Hoe ga je dit aanpakken?

Met dit troefbezit geeft de snit op HaV de beste kans op succes, te weten 50 procent. Maar de snit nemen vereist dat je in de dummy kunt komen. Hoe doe je dat?

Als west RuA heeft én de ruitens zitten 2-2, dan lukt dat, tezamen echter een stuk minder dan 50 procent en pas als dat allemaal goed gaat ben je weer terug bij die 50 procent van de troefsnit. Dat klinkt niet erg hoopvol.

Je zou ook HaAH kunnen slaan en hopen op HaV sec of HaVx in oost of west, een kans van ruim 32 procent. Ook niet veel, maar vast meer dan spelen op RuA goed én de ruiten 2-2 en daarna de troefsnit nemen.

Wacht, niet te snel beslissen. Je kunt in slag twee HaA slaan, dan heb je in elk geval het kansje op HaV sec meegenomen. Als je daarna de schoppen elimineert door ScAH te incasseren en vervolgens RuB uit je hand speelt, dan mogen de ruiten ook 3-1 hebben gezeten, mits die singleton het aas is. De hand met dat aas komt aan slag en zal klaveren of schoppen moeten naspelen (of je de troefsnit aanbieden) en in beide gevallen kun je in de dummy aan slag komen.

Dat ziet er al ietsje kansrijker uit.

Verder: gezien het feit dat west met Kl9 uitkwam en niet met een ruitentje is een sterke aanwijzing dat hij niet een kleine singleton ruiten heeft, want dat zou een aantrekkelijke uitkomst zijn geweest. Dat 3-1 zitsel valt dus ook af. Trouwens, het uitgebleven zijn van prëemptieve biedacties van OW lijkt erop te wijzen dat geen van beide een extreme hand heeft. Wat een 2-2 ruitenzitsel ietsje waarschijnlijker maakt.

Goed, je ziet af van de grofstoffelijke aanpak van HaAH slaan. Na KlA incasseer je HaA, die OW beide met een kleintje bekennen. Daarna incasseer je ook ScAH en speelt RuB na.
Die houdt!
Niet van plan het ingeslagen pad te verlaten, speel je een kleine ruiten na, die voor het het aas van west is en … die oost bekent! Tot zover gaat alles goed.

West speelt na enig nadenken tot je verrassing schoppen na, in de dubbelrenonce!

West had kennelijk al in de gaten dat je geen verliezer meer hebt om af te gooien. Met welke troef ga je die troeven? Met de boer, om daarna Ha8 naar Ha9 te spelen? Of met Ha8 om daarna de boer te laten uitlopen? Even denk je, dat maakt niet uit, als ik de boer laat uitlopen en die houdt, kan ik daarna een klaveren introeven, de laatste troef halen en claimen.

Dat klopt, maar dan bekruipt je een gevoel van onbehagen: ook al zit HaV goed, als ze oorspronkelijk in een 4-kaart zat en de troeven dus 4-1 zaten, dan krijg je haar er niet uit, ten gevolge van dat duivelse schoppen-naspel in de dubbelrenonce en omdat je HaA hebt geïncasseerd in slag twee.

Of toch wel? Ineens zie je voor je geestesoog dit eindspel:


-West heeft Ha(x) en Oost HaVx(x)-

West is aan slag gekomen met RuA en speelt in dit eindspel schoppen na, in de dubbelrenonce. Hoe de schoppen en de klaveren precies verdeeld zitten weet je niet, behalve dan dat ze niet extreem verdeeld zullen zitten, want anders hadden OW zich geroerd in de bieding. Maar je weet wel dat, als HaV maar goed zit, het niet uitmaakt of ze nu valt, nog in een resterende dubbelton zit, of nog in een resterende 3-kaart.

Troef die schoppen met Ha8 en troef in je hand onder met Ha4!

Negeer fronsende blikken en speel HaB van tafel. Oost klein en jij Ha9. Als west bekent, troef je daarna een klaveren in je hand, haalt met HaH snel HaV op en claimt met alleen nog vrije ruitens.

Maar west bekent niet. Oost had dus inderdaad HaVxx over in het gegeven eindspel.

Niets aan de hand. Je gaat door met KlH en KlV, beide bekend door oost, waar je ruitens op afgooit. Dan KlB. Oost lijkt al nattigheid te voelen. Terecht, want als hij troeft, troef je over, haalt HaV op en hebt nog een vrije ruiten voor je twaalfde slag.

Hij troeft niet, maar gooit een schoppen af. Ook best, jij gooit je laatste ruiten af en nu heb je, met de dummy aan slag, alleen nog HaH10 over, achter HaVx van oost. Contract gemaakt. Applaus.

Het hele spel:

Is dit echt zo gegaan? Nee, maar wel bijna. In de praktijk van de tweede divisie-wedstrijd tussen BCL-1 en een Zeerob-team hadden NZ wel dit handpatroon, maar met schoppen en harten als 5-3, respectievelijk 5-4 fitkleuren. Ik heb het spel een beetje veranderd omdat ik het echte spel in mijn column in de Leeuwarder Courant/Dagblad van het Noorden heb. John Linse zat zuid.

In de praktijk zaten we dus in 6Sc, met AHT94 tegenover B85. Die ondertroefmanoeuvre was niet nodig, ten eerste omdat west niet in de dubbelrenonce speelde en ten tweede omdat dat niet zou hebben uitgemaakt, want oost begon met Vxx van troef en niet met Vxxx.

John werd dus niet op de proef gesteld, de “ondertroefproef” bedoel ik. Maar hij nam wel de eerste horde: hij speculeerde niet op Vx van troef in oost of west, maar ging voor het scheppen van een entree in de dummy volgens bovenbeschreven methode. Ik ken hem echter goed genoeg om te weten dat hij vast voor de ondertroefproef geslaagd zou zijn.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Bieden en spelen. Bookmark de permalink.

1 Response to De troefproef

  1. hans van der heijde schreef:

    De harten-5 in het einspeldiagram moet schoppen-5 zijn: het gaat om een eindspel waarin de resterende troeven 3-0 zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.