Een Hessie

schoppen_hesterHester Gast vierde eind augustus haar verjaardag met het eerste HESSIE bridgetoernooi, een informeel vriendenbrigdetoernooi en Hester heeft veel bridgevrienden. Ik werd gekoppeld aan Els Witteveen, die op het bondsbureau van de NBB werkt en die ik lang geleden nog wiskundeles heb gegeven. Hans van der Heijde speelde met Frank Vlam uit Nijmegen die komend seizoen met zijn viertal in de meesterklasse speelt. Aan die tafel kwam een interessante 3SA voorbij.


Uitkomst schoppen 5, kleintje plaatje. Dat is een meevaller, die heer zit alvast goed, en je laat de slag vol vertrouwen in de tegenpartij naar je boer lopen. Die wint inderdaad de slag.

Het is paren, dus overslagen zijn belangrijk. Uiteraard wil je naar tafel voor de ruitensnit. Hoe? Mislukt de klaversnit en je krijgt harten na is dat minder leuk. Je neemt daarom de snit op schoppenheer en zoals verwacht houdt de vrouw. Nu een kleine ruiten, waar oost de heer op deponeert.

Elf slagen zijn nu zeker. Zit er nog een twaalfde in? Het toernooi kun je niet meer winnen, maar misschien de prijs voor het meest briljante afspel? Je neemt ruitenaas en snijdt op klaverheer. Dat lukt. Nu met ruiten naar de hand (denk om de blokkade!) en een kleine harten, onder het aas uit. West neemt met de vrouw en speelt tot je vreugde geen klaver of harten na, maar schoppen. Nu komen de resterende ruitens en op de laatste wordt west, met harten én klaverheer, in een criss-cross-dwang gevangen:

Dit spel is een variatie op het spel dat Els en ik tegen Hans en Frank speelden. Helaas had de dummy in het echt harten 9 en niet hartenboer. Er was dus geen reden om aan een dwang te denken en daarom speelde ik in slag 2 maar simpel naar het aas en toen ruitenheer verscheen waren er elf slagen en dat was ook goed voor 90%.

Overigens zou Frank, denk ik, als hartenboer wel in de dummy had gelegen en ik de mogelijkheid van een dwang had gezien, ongetwijfeld op het kritieke moment geen schoppen maar klaver hebben nagespeeld en daarmee de dwang hebben verbroken.

Wim Ooiman

Dit bericht is geplaatst in Bridgeproblemen, Verslagen. Bookmark de permalink.

1 Response to Een Hessie

 1. Hester Gast schreef:

  Bedankt voor je leuke stukje Wim. Jammer dat het spel niet zo zat als je eerst aangaf, dan had Els je vast wel voor de brilliancy prize aangebracht. Nu deed jij het tegengestelde bij haar, eveneens voor een 3SA contract. Dit keer gaat het niet om de overslagen, als je er 9 haalt heb je het prima gedaan. Dat lukte Els hetgeen haar de brilliancy prize opleverde. Om de hele show niet weg te geven, geef ik alleen het biedverloop en de NZ handen, kunnen de niet op mijn toernooi aanwezige BCL’ers zich er alsnog in vastbijten.

  Het biedverloop:
  Noord Oost Zuid West
  1 Sch 2 Ha dblt pas
  2 SA pas 3 SA a.p.

  De uitkomst luidt harten 2. Mocht je de 9 in dummy proberen, dan maak je daarmee de slag. Hoe verwacht je 9 slagen te gaan maken? Gegeven is ook nog, dat als je op de ruitens afgaat, oost aan slag komt met het Aas en dan schoppen Heer naspeelt.

  Sch A B 9 6 5
  Ha H V B 7
  Rui 9 7 4 3
  Kla —

  Sch 7
  Ha 9 4
  Rui H V B 4
  Kla A B 9 6 5 3

  Overigens wil ik iedereen die op mijn verjaardag langs geweest is, een kaart of een mail gestuurd heeft, graag alsnog ontzettend bedanken. Het was een onvergetelijke dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.