Sci-Fi Bridge?

glurenAlweer een paar uit de internationale bridgetop ontmaskerd! Nota bene de nummers 1 en 2 van de huidige wereldranglijst, de Italianen Fantoni – Nunes, die voor Monaco uitkomen overigens.

Toen ik het las op www.bridgewinners.com, in een artikel van Kit Woolsey, zag ik tot mijn verbazing in de eerste alinea prominent de naam Maaijke Mevius staan. Zij had videobeelden bestudeerd van wedstrijden met Fantoni – Nunes aan tafel. Het viel haar op dat deze spelers, als ze uitkwamen tegen een contract, de ene keer hun uitkomstkaart ‘verticaal’ neerlegden, de andere keer ‘horizontaal’. Nadere analyse maakte zeer aannemelijk dat verticaal, respectievelijk horizontaal correspondeerde met het bezit in de uitkomstkleur:
verticaal: (1) de kleur bevatte een honneur, of nog een honneur als de uitkomstkaart een honneur was (tegen sans- en troefcontracten), of (2) de kaart was een singleton (tegen troefcontracten)
horizontaal: niet (1) of (2).

Maaijke stelde Boye Brogeland op de hoogte, de Brogeland die onlangs Fisher – Schwartz aanbracht, die niet alleen snel overtuigd was van vals spel, maar – zo begrijp ik van Woolsey – onmiddellijk een groepje experts aan het werk zette om te toetsen of inderdaad sprake was van samenhang tussen verticaal of horizontaal neerleggen van de uitkomstkaart en bezit in de uitkomstkleur, samenhang die ver uitsteeg boven wat toeval kan produceren. De bevindingen laten niet of nauwelijks ruimte voor twijfel: Fantoni – Nunes gebruikten die methode vrijwel consequent. Kijk maar naar de video-beelden die Woolsey in zijn artikel heeft opgenomen. Woolsey laat Maaijke Mevius overigens alle eer: het zijn haar inspanningen en haar scherpzinnigheid die tot dit demasqué hebben geleid.

Maaijke Mevius is een speelster van de Groningse BC Zeerob en neemt namens die club ook deel aan bondscompetities viertallen. Wij BCL’ers speelden vaak tegen haar, in de tweede divisie. Een goede, degelijke speelster en – en dat vind ik een minstens zo belangrijke eigenschap – aan de bridgetafel immer sympathiek. Geen opwinding, wel kritisch, maar nooit zonder ook zelfkritiek, vat ik maar even samen.
En, zo weten we nu, begiftigd met scherpzinnige speurderskwaliteiten. Die een eerbewijs eisen van de NBB, meen ik. Sterker: om dergelijk speurwerk te stimuleren zou de NBB Mevius’ prestatie moeten aangrijpen voor het instellen van een prijs voor leden die valsspelers onomstotelijk hebben weten te ontmaskeren. Ik stel voor ‘De Sherlock Holmes Wisselpet’.

Intussen doemt na drie opeenvolgende schandalen – de Duitse doctors, Fisher – Schwartz en Fantoni – Nunes – de vraag op welke preventieve maatregelen genomen zullen worden.

Op hoger wedstrijdniveau wordt al met schermen gespeeld, die oogcontact van paren en informatieoverdracht via lichaamstaal onmogelijk moeten maken. Tijdens echt grote wedstrijden staan bovendien videocamera’s gericht op de tafels.

Mijn eerste gedachte na de confrontatie met de methode Fantoni – Nunes was: o jee, straks moeten we met vierkante kaarten spelen. Of gaan de kaarten er helemaal uit en wordt elke speler aan tafel voorzien van een tablet? Dan zijn we gelijk ook af van de methode Fisher – Schwartz, die signaleerden door middel van manipulatie van het bord. Ik zie het al voor me. Spel 1: op het scherm verschijnen je hand en een biedvenstertje, waarin je je biedingen kunt intikken. Zodra de bieding is afgelopen en er is een uitkomst ingetikt, toont het scherm ook de dummy. Ook verder gaat het net zo als op BBO, maar met één aanpassing: je kunt anders dan op BBO wel degelijk verzaken, of een onreglementair bod doen.

Ineens bedenk ik dat het nu al zo is dat een computer spelverdelingen genereert en opslaat. Heeft iemand al gedacht aan de mogelijkheid dat die computer gehackt wordt om voorkennis over spellen te bemachtigen?

Intussen moet er ook voor gezorgd worden dat paren niet onderling digitaal kunnen communiceren en achter elke speler moet een official zitten die erop toeziet dat een speler niet via zijn iWatch GIB raadpleegt. Binnenkort aan te vullen met de bepaling dat tijdens wedstrijden geen iGlasses mogen worden gedragen, die informatie op de binnenkant van brillenglazen projecteren. Dat tafelscherm, dat moet niet alleen oogcontact onmogelijk maken, maar ook geluiddicht worden, opdat niet met kuchsignalen kan worden gecommuniceerd. Het zal niet langer toegestaan zijn dat dummy’s de tafel verlaten; spelers mogen alleen van tafel als er geen hand op hun tabletscherm is afgebeeld.

Wie nu denkt: dat is sci-fi bridge, zo’n vaart zal dat niet lopen, moet de reacties op al die artikelen over de recente ontmaskeringen maar eens nalopen.

Velen zullen denken: wat kan mij dat topbridge schelen, dat gaat om zulke grote belangen en om zoveel geld, natuurlijk is de verleiding om vals te spelen voor sommigen dan te groot; maar op mijn eigen niveau spelen we voor de lol, daar komt vals spel niet voor. Vergeet het maar, wat dat laatste betreft. Waar gespeeld wordt, wordt ook vals gespeeld. Op lager niveau vooral – en veel vaker dan aan de top – door een loopje te nemen met ethische regels, maar soms ook door gebruik te maken van illegale afspraken. Dat met name onethische praktijken op lagere niveau’s zelden tot heisa leiden heeft mijns inziens vooral te maken met de conflict mijdende houding van tegenstanders die zo een oor wordt aangenaaid: “ach, laat maar, dat wordt ruzie, laat ik dit bridgeavondje niet bederven met opschudding”. Een houding waar veelvuldige overtreders nogal eens op speculeren, neem ik aan.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Bridgeproblemen. Bookmark de permalink.

1 Response to Sci-Fi Bridge?

  1. Dick Lont schreef:

    Na Israël en Monaco trekt nu ook Duitsland zich terug uit de Bermuda Bowl, kijk op http://www.bridge.nl en http://www.bridgewinners.com.
    Er is een grote opruiming gaande in het topbridge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.