Slem of geen slem in de A-lijn?

klimmenOp dinsdagavond 27 september kwam er een interessant spel voorbij.

De prangende vraag op spel 22 was: slem of geen slem bieden en zo ja, welk slem?

Het spel is een kwartslag gedraaid.

De helft van de paren vond slem te riskant en koos ervoor het bij 4SA te laten. Een mogelijk biedverloop, als oost 2Ha meent te moeten tussenbieden,
1Sc – 2Ru; (2Ha) – pas – 3Ha; 3SA – 4SA (kwantitatief) pas.

De slemmers hadden het moeilijker. Twee paren kwamen in 6Sc,  dat alleen gemaakt kan worden met schoppens 3-3 (36% kans), een paar kwam door een biedmisverstand in het nog minder kans hebbende 6Ru. En een paar ging naar 6SA. Kennelijk was het te moeilijk om de klaverenfit te ontdekken, want geen bood 6Kl dat gemaakt wordt als je klavervrouw vindt (50% kans dus). Is 6Kl dan het beste slem? Bepaald niet, dat is 6SA, niet zo verwonderlijk, omdat je in meerdere kleuren een slagenbron hebt. 6SA heeft een behoorlijke kans, zeker na de hartenstart van bijna iedere west  – oost heeft zich waarschijnlijk niet kunnen bedwingen en harten tussengeboden. Hartenaas zal gepakt zijn (het beste) en harten na berooft de leider van een entree naar de hand. Wel kan je vrij zeker uitgaan van een zeskaart harten bij oost, want west speelde hoog laag.

Speelplan voor 6SA gevraagd. Natuurlijk wil je de schoppens testen, want als die 3-3 vallen (niet zo’n grote kans zagen we al, maar je weet maar nooit). Helaas moet je daarvoor, na het deblokkeren van AH, terug naar de hand met  klaveraas of gokken dat oost (bij zijn tussenbod?) klavervrouw heeft en dus meteen maar snijden? Zul je zien dat die snit mislukt en de schoppens 3-3 zaten.

Dus toch maar naar klaveraas, na dat deblokkeren, en schoppenvrouw gespeeld? Maar wat moet daar op weg op tafel? Een klaver? Dan ben je afhankelijk van een gunstig ruiten- en of klaverzitsel. Het wegdoen van een ruiten heeft als (groot) nadeel dat er mogelijk vijf ruitenslagen zijn. Bovendien, taxeer je vanwege het tussenbod klavervrouw niet liever in oost?

Het lijkt beter na AH van schoppen eerst de ruitens maar eens te testen: valt de boer in de driekaart, dan zijn er twaalf slagen en kun je claimen. Ook hier heb je echter een probleem: wat moet je in de hand wegdoen op die ruitens? Op de tweede honneur een klaver, dat is duidelijk, je wilt de vijfkaart schoppen intact houden. Maar wat op de derde? En wat heeft oost gedaan? Zoals het spel ligt bekent oost op de derde ruiten niet (maar dat weet je van tevoren niet), maar gooit hij een harten af. En nu moet je kiezen. Ga je voor de kans dat de schoppens vallen, dan gooi je nog een klaver af. Maar het vallen van schoppen tien bij het eerdere spelen van AH voorspelt  niet veel goeds. Beter lijkt oost nu maar op een 2623 te taxeren en je geld op de klaversnit over hem te zetten. Een leuke uitdaging de a priori maakkans te berekenen als je het zo aanpakt, inclusief de snit op klavervrouw aan het eind. Deze speelwijze zou overigens wel tot succes geleid hebben.

Kan het anders en  beter misschien? De klavervrouw kan immers ook verkeerd zitten, iedereen biedt tegenwoordig op alles wat los en vast zit, en die vrouw kan ook vallen. Bovendien heb je  nog de snit op ruitenboer. Die zes hartens zijn niet helemaal zeker nog, trouwens. Daar kom je pas echt achter als je in slag drie eerst je laatste hartenhonneur speelt. Dat heeft natuurlijk wel weer het nadeel dat als je later op ruitenboer snijdt en de snit mislukt, je niet een, maar drie of zelfs vier down gaat. Wil je dit absoluut vermijden, dan moet je maar vertrouwen dat de harten zes start van een dubbelton was en hartenvrouw dus nog even bewaren voor later. Met zes hartens in oost is de kans dat ruitenboer in west zit groot (ruim 60%). Je hebt ook de kans dat klavervrouw valt.

Een en ander valt te combineren:  deblokkeer de schoppens, sla klaverheer en -aas, helaas de vrouw valt niet, maar beide tegenstanders bekennen wel. Dan schoppenvrouw, tafel klaver weg, en oost gooit een harten af. Tijd voor bezinning: oost heeft 2-6 in de majors en ook 2 klavers getoond. Daar kunnen nog maximaal 3 ruitens bij. Oost is dus begonnen met of een 2623 en voorzeker zit klavervrouw daar dan bij, (west heeft dan een 4252)  of een 2632 (west heeft dan een 4243 met die vrouw). Hoe het ook zij, op hartenvrouw komt west in dwang. Schoppenboer kan niet weg, dus hij moet een ruiten laten gaan, tafel klaver weg en middels de snit op de boer zijn er dan vijf ruitenslagen.

Heb je toch in slag drie hartenvrouw gespeeld, west en noord klavertje weg, dan komt west in dezelfde dwang op klaveraas; bovendien weet je dan zeker dat oost met 6 hartens is begonnen. Je weet van tevoren natuurlijk niet hoe die klaveren zullen vallen, maar mocht oost er vier hebben met de vrouw, hij heeft dan een 2614, dan werkt de dwang tegen west ook. Bekent oost maar eenmaal op de klaveren (niet de vrouw), dan heeft hij een 2641 en moet je hopen dat bij die vier ruitens niet de boer zit. En heeft ‘ie tot slot een 2650, dan ben je down (2,6%).

De a-priori kans op succes bij deze speelwijze becijferde ik op 81%. Op het moment dat de schoppens 2-4 bleken te zitten was die kans gedaald tot 71%. En nog even terugkomend op de speelwijze met eerst ruiten spelen, de maakkans daar is op het moment suprême  (de ultieme snit op klavervrouw) 3/5, 60% dus, onder de aanname dus dat oost  een 2623 heeft, want oost heeft dan drie klavers en west twee. Vreselijk als dat toch 3622 blijkt te zijn zonder klavervrouw; dat toont meteen de zwakte aan van eerst de ruitens spelen.

Is het een goed slem? Ja en nee. Ja, als oost met een hartentussenbod de plaats van het aas en zijn lengte verraden heeft. En nee, als je niet weet wie dat aas heeft. Met hartenaas achter het stuk heeft ook 6SA weinig kans, nog afgezien van het feit dat als je naar het stuk speelt en west koeltjes een keertje duikt, je waarschijnlijk opnieuw naar dat stuk zult spelen.

N.B. Een wijze les: verraad je hand niet door te bieden, als de tegenpartij al weet dat het spel hen toebehoort.

Wim Ooiman

Dit bericht is geplaatst in Bieden en spelen. Bookmark de permalink.

2 Responses to Slem of geen slem in de A-lijn?

 1. Bas Groot schreef:

  Wim,

  HartenAas zal gepakt zijn (het beste).
  Zou je dat eens willen toelichten. Ja ik zie ook wel dat als je nu de klaver- en de ruitensnit goed neemt je 12 slagen hebt. Dat zal je ook hebben als Oost HartenAas direct neemt. In de praktijk zal zo’n buk namelijk meestal beter uitpakken, want “rectify the count” is nu lastiger te realiseren. Je kunt immers niet van slag meer in een kleur.
  Bas

 2. Wim Ooiman schreef:

  Bas
  Je hebt gelijk dat een keer bukken in het algemeen de telling lastiger of zelfs onmogelijk maakt. Ik dacht aanvankelijk ook dat bukken beter was. Echter, als je dat hier doet, kom je drie slagen later met dat aas aan slag (AH van schoppen zijn gedeblokkeerd en de leider speelt harten). En nu zul je toch wel huiverig zijn om klaveren of ruiten te spelen, ruiten ziet er dwaas uit, maar is wel dodelijk voor de dwang, klaveren geeft het spel weg en dus zul je harten spelen. Daarmee komt de leider in zijn hand zonder dat hij daarvoor klaveraas hoefde te gebruiken: met direct nemen van hartenaas en harten doorspelen verhinder je dat. Buk je hartenaas tweemaal, dan zie je die slag niet meer terug, kan de leider een schoppen afstaan aan west en is een 100% speelwijze mogelijk; het is beslist de moeite waard daar eens naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.