Spel van de week 62: de eerlijkheid gebiedt…

Plaats en tijd van handeling: tweede divisie viertallen, zaterdagmiddag 21 januari, BCL 1 tegen Zeerob 5.

 


West komt uit met HaH. Speelplan gevraagd.

Je telt drie zekere verliezers: twee in harten en eentje in ruiten. Een tweede ruitenverliezer is zeker als oost RuAV heeft; als dat niet zo is, zul je de goeie ruiten moeten leggen als je de kleur uit zuid opspeelt en west bekent met een kleintje (ja, je kunt twee ruitenslagen maken als RuAV goed zitten en je durft te snijden nadat west in de eerste ronde RuA heeft genomen).

Winners? Vier in schoppen, twee azen, KlH en een ruiten, gesteld dat je de goeie legt. Dat zijn er maar acht en dus zullen er zes troefslagen gemaakt moeten worden. Dat betekent dat je niet meer dan één hoge troef mag incasseren. Ga maar na: als je twee hoge troeven incasseert en daarna ruiten opspeelt en, laten we zeggen: RuB verliest aan RuA, dan kan oost, als hij een derde troef heeft, troef naspelen. Daarna kun je in totaal maar vijf troefslagen maken en ben je eentje down.

Goed, je duikt die uitkomst een keertje en neemt daarna HaV met HaA. Vooruit, ScA, maar dan direct KlH en klaver naar KlA. Dan een ruiten. West aarzelt even en legt dan een kleintje. Oef, precies de aanwijzing waar je op zat te wachten: RuH! Die houdt. Ruiten na. Oost maakt Ru9, incasseert HaB en speelt ruiten na. Je troeft, troeft een klaver en troeft nog een ruiten en een klaver. Je hebt nu gemaakt: HaA, KlAH, RuH en zes troefslagen, samen 10 slagen en je bent binnen.

Gek, waarom speelde oost na HaB geen troef na? Omdat hij die niet meer had! Het hele spel:

De eerlijkheid gebiedt me drie opmerkingen te maken:

  1. Ik was de feitelijke spelverdeling kwijt en reconstrueer die uit mijn geheugen, ik ben 57 en daar vallen dus steeds vaker gaten in.
  2. Zelf speelde ik niet zo, maar OW schoten me te hulp en ik maakte toch tien slagen.
  3. Tegen Willem en Harry zaten ze ook in 4Sc; hetzelfde tegenspel totdat zuid een ruiten opspeelde; die nam Willem direct, in plaats van de leider een lastige beslissing voorschotelend door soepel een kleintje bij te spelen. Ook daar contract dus.

Hans van der Heijde

Dit bericht is geplaatst in Spel van de week. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.