Systeemkaart

Het bestuur van BCL wil het actieve gebruik van systeemkaarten door de clubleden stimuleren. Bert de Jong is bereid gevonden daarover een artikel te schrijven en clubleden hulp te bieden bij het maken van een systeemkaart door stramienen van systeemkaarten op de website beschikbaar te stellen. Zijn bijdrage volgt hieronder.

Biedtaal
Bieden in bridge doe je met behulp van een kleutertaaltje van slechts 14 woorden: pas, één, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, klaveren, ruiten, harten, schoppen, sans atout, doublet en redoublet. Maar o, wat hebben we elkaar veel te vertellen: punten, verdeling, sleutelkaarten.

Ik kom nog uit een tijd dat je het hardop op mocht zeggen. Maar er waren er die daarvan misbruik van maakten. 1 Klaver beloofde 1, 2 of 3 klaverkaarten; 1 Klaveren beloofde er vier of meer. Of ook, 1 Sans zwakke 15 of 16 punten en 1 Sans Atout; sterke 16 of 17 punten. Nu er biddingboxen zijn, is die tijd voorbij. Ook werden er toen wel eens ontoelaatbare geheime afspraken gemaakt. De vrouw mocht nooit SA bieden, zodat de man altijd de SA-contracten kreeg te spelen.

Systeemafspraken tussen spelers
Biedafspraken toegankelijk maken voor de tegenstanders doe je met behulp van een systeemkaart. Dat is de enige geoorloofde wijze van informatieoverdracht over je hand.
Wat niet mag: onmiskenbare aarzeling, ongewone snelheid, bijzondere nadruk, intonatie, gebaar, beweging of hebbelijkheid. Het is, o zo vaak, zo moeilijk geen lichaamstaal te tonen. En daarom is er ook nog de stopregel. Je moet dan een gedwongen pauze in acht nemen. Wie houdt zich daar nog aan. Maar dit terzijde.

Systeemkaart
En dan mag je met dat eenvoudige taaltje beginnen met het samenstellen van een systeemkaart. Die mag je, wel binnen door de NBB gestelde grenzen, zelf bedenken. Dat is leuk, toch! Je mag zelf bedenken wat het genoemde kleutertaaltje betekent. En dan krijg je 2 Multi, 2♣ Stayman of 2♣ Niemeijer, Namyats, Blackwood, en wat dies meer zij. Hele dikke boeken zijn vol geschreven over de verschillende mogelijke betekenissen. Voor iedereen is er wel wat voor zijn gading. Er is echter één grote MAAR. Jullie afspraken moeten met volledige openheid op een systeemkaart aan de tegenspelers verteld worden.

Extra’s

 • Het is een goed hulpmiddel om afspraken met je partner(s) helder te krijgen.
 • Het voorkomt onnodig gevraag aan tafel, wat meer rust aan tafel geeft. Kijk op hun systeemkaart, als je aan de beurt bent of vraag pas alle alerts in de uitlegperiode. Dit is de periode tussen de laatste pas en de open uitkomst. Dus kom gedekt uit en wacht tot je partner zegt dat je mag uitkomen. Deze kan nog een heleboel te vragen hebben.
 • De arbiter kan eenvoudiger en beter een onregelmatigheid of schade herstellen.
 • Je hoeft niet de volledige systeemkaart door te lezen. Alleen wat in de paar spellen, die je actueel speelt, van belang is. Dat is vaak niet zoveel.
 • Ik vraag wel, als zij alerteren, dekt niet altijd de lading. 2 kan sterk of zwak zijn, maar je hoeft het niet te allerteren. Kijk even op de systeemkaart en je hoeft het niet te vragen.

Enige regels over het gebruik
Ieder paar dient bij aanvang van een ronde ongevraagd twee identieke systeemkaarten aan de tegenstanders te overhandigen. Anders kan het paar verplicht worden om een beschikbare systeemkaart, bijvoorbeeld Standaard Hoog, te moeten gebruiken. (Hier hebben we het later nog wel eens over)
Een speler mag de systeemkaart van de tegenstanders alleen raadplegen als hij aan de beurt is om te bieden of te spelen.

Voorbeelden
Hieronder staan drie digitale, kleine systeemkaarten.
Deze kun je naar je eigen computer downloaden.

 1. Systeemkaart basis vijfkaart hoog in Excel,
 2. Systeemkaart basis vijfkaart hoog in een Word-tabel,
 3. Systeemkaart basis vijfkaart hoog in een nog lege Word-tabel.
 1. Een systeemkaart in Excel heeft mijn voorkeur. Excel heeft door zijn cellenstructuur al de basis van een tabel in zich. Als je een eigen systeemkaart wilt samenstellen gebruik dan de al ingevulde. De gevraagde informatie staat er al op. Met knippen en plakken kan je je eigen systeemkaart samenstellen. Let op, er is ook een tabblad met een lege kaart. Deze kan gebruikt worden om uit te printen en dan handmatig in te vullen.Verschillende, gekopieerde en aangepaste tabbladen, kunnen ook goed gebruikt worden voor ander partners waarmee gespeeld wordt. Let op, in dit Excel-bestand, staan ook 2 tabbladen over de enige 5-kaart hoog-methode die wordt ondersteund door de NBB! Het bestand bevat vier tabbladen: Systeemkaart, Systeemkaart leeg, Standaard Hoog en Standaard Hoog kaart. Standaard Hoog wordt al aan beginnende cursisten geleerd. Het zijn plaatjes, zij kunnen dus niet digitaal aangepast worden. Wel kan je er een print van maken en eigen aanvullingen handmatig toevoegen. Ook al wat gevorderder bridgers kunnen hiervan gebruik maken. Let op: cursisten spelen al agressieve zwakke-twee openingen en zwakke sprongvolgbiedingen.
 2. Een ingevulde in Word. Ook hier geldt dat als je je eigen systeemkaart wilt samenstellen je ook het beste de ingevulde kunt gebruiken. En met het op de kleuterschool geleerde plakken en knippen heb je al snel resultaat.
 3. Een lege in Word. Om met de hand in te vullen.

Bij het digitale invullen is wel enige kennis van Excel of Word vereist. Je kunt altijd een lege kaart gebruiken en die met de hand invullen en met een kleurpotlood inkleuren. Ook dat weet je nog van de kleuterschool. Het hoeft ook geen boekwerk te worden, geef alleen de essentie van je afspraken weer.

Wij wensen je veel succes met het maken van je eigen systeemkaart.