Thuis bij: onze voorzitter Sita Reinsma 


Hoe lang speel je al bridge?
Ik ben begonnen met bridgen in de vorige eeuw (klinkt altijd zo lekker lang geleden) en dat was in 1988, een cursus in het “Baken”  in Leeuwarden, de lessen werden verzorgd door Jan …… uit Grou, hij was heel streng in de leer, weet ik mij nog te herinneren, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik ontmoette daar Ingrid Roosloot en ben met haar bij BCL gaan spelen op vrijdagavond in de Prinsentuin, prachtig gelegen locatie in het centrum van Leeuwarden.

Waarom ben je ooit begonnen met bridge?
Wij deden thuis veel kaartspelletjes, klaverjassen, schutjassen, tachtigen (zo noemden wij dat geloof ik), ik vond dat erg gezellig en wij hadden altijd veel plezier, ook wel eens ruzie en dan gooide mijn vader de kaarten in de kachel en zei dan  “ laat die heren en boeren maar even brommen”, wat die vrouwen dan moesten geen idee….. Tijdens een studie in Nijmegen heb ik in de pauzes een beetje leren bridgen en ik dacht vaak, dat spel wil ik beter leren. Ik heb die gedachte niet meteen in praktijk gebracht, het heeft even geduurd maar eind jaren 80 heb ik mij aangemeld voor een bridgecursus en sindsdien het spel niet meer losgelaten.

Ben je een Sans-Atout- of troefspeler?
Ik heb geen echte voorkeur, vind beide leuk als je maar in het juiste contract zit….., het speelt anders zo lastig, soms gebeurt dat natuurlijk en dan moet je het beste eruit zien te  slepen.

Wat vind je belangrijk in je bridgepartner?
Er moet een klik zijn tussen ons, hij/zij moet er altijd voor gaan, (nou ja, bijna altijd), toernooien en kroegentochten leuk vinden, het leuk vinden om de spellen nog eens te bekijken om ervan te leren, kritiek kunnen geven en ontvangen, in de zin van wat gaat goed en wat kan beter (lastig onderdeel, niet alleen bij bridgen). Ik heb altijd leuke bridgepartners gehad  (en nog), in het begin waren het allemaal Ingrids, zoals Ingrid Roosloot, Ingrid Jurg en Ingrid Bouhuys, het was zelfs zo dat sommige BCL-ers mij Ingrid gingen noemen….. Het Ingrid-tijdperk ligt achter mij. Sape de Haan is nu al ruim 15 jaar mijn bridgepartner op de dinsdagavond. Sinds vorig jaar doe ik samen met Marijke van den Bogert mee aan damesparen in Joure en daarnaast doe ik samen met Hennie Rietdijk, Jouke Hoekstra en Marijke van den Bogert mee aan de viertallen competitie.

Wat vind je van jezelf een vervelende eigenschap tijdens het bridgen?
Dit vraagt enige zelfkennis en daar ontbreekt het mij aan, kun je dus beter aan mijn bridgepartner vragen…, oh ja, je hebt van die avonden dat het niet wil en dan kan ik wel eens wat “narrig” worden, ik moet mij dan zelf even toespreken (in stilte).

Heb je nog andere hobby’s naast het bridgen?
Oh ja, heel veel, ik mag graag beeldhouwen, lekker hakken in een steen, uiteindelijk worden het ook mooie beelden, houd van tuinieren, lezen, wandelen, fietsen (in de zomer) , vogels spotten en fotograferen, lekker eten (niet van koken) en ik heb veel gereisd en dat doe ik nog steeds erg graag. Binnenkort ga ik naar mijn eerste bridgepartner (Ingrid Roosloot), zij woont in Indonesië, een aantal BCl-ers zullen haar nog wel kennen. Wij gaan samen verschillende eilanden bezoeken.

Wat is je favoriete boek en waarom moet iedereen dat lezen?
Ik heb veel mooie boeken gelezen en doe dat nog steeds, ik zit ook in een leesclubje met een aantal BCL-ers, ja ja, wij doen samen ook andere dingen dan alleen maar bridgen. Maar één boek wil ik noemen, en dat is “Niemand is onsterfelijk” van Simone de Beauvoir, een van mijn favoriete schrijfsters van een tijd geleden (ja alweer vorige eeuw). Toen ik dat boek gelezen had, dacht ik, zo leuk is het dus niet om “onsterfelijk “ te zijn, om iedereen te overleven en alles steeds weer opnieuw mee te maken. Mooi was wel om te lezen dat mensen het meeste leren van hun eigen fouten (is bij bridgen toch ook het geval?) Wat mijn mooiste film is kan ik niet vertellen, want die vraag staat er niet bij…

Wat is je favoriete stad en land?
Er zijn veel mooie plekken op deze aardbol, ik heb een top 10 en deze ranglijst wordt aangevoerd door het voor mij mooiste plekje op aarde en dat zijn de Galapagoseilanden (Ecuador), zo’n fascinerende flora en fauna, daar word je echt stil van. Op de tweede plek staat Patagonië ( Chili), een fantastisch ruig landschap met gletsjers en turquoise bergmeertjes, een schitterend wandelgebied. Afgelopen voorjaar (2019) heb ik een zeilreis rond Spitsbergen gemaakt, een ruig sneeuwlandschap met ijsberen en poolvossen waar het in mei 24 uur per dag licht blijft. We zijn doorgevaren tot het poolijs ons tegenhield.
Nu de stad, tja er zijn zoveel mooie steden, voor mij heeft Rome een bijzondere aantrekkingskracht, prachtige oude stad met mooie gebouwen en een prettige sfeer. De meest bruisende stad die ik heb gezien blijft New York, daar stopt het leven nooit!!

Wat is je lievelingsgerecht?
Dat is iets wat ik niet heb, ik vind eigenlijk alles lekker, hou wel van de buitenlandse keuken, lekkere pittige schotels.

Heb je nog een tip voor de BCL?
Tja, iets wat iedereen vindt en weet, we worden ouder, zo langzamerhand kan bijna iedereen meedoen aan senioren toernooien, de gemiddelde leeftijd stijgt elk jaar, dat is mooi, worden we allemaal oud, in 2018 was de gemiddelde leeftijd 71 jaar. Het zou heel mooi zijn als de BCl erin zou slagen de gemiddelde leeftijd te laten dalen door jongere bridgers warm te maken voor dit prachtige en boeiende spel. Het bestuur, maar ook andere BCL-ers waren en zijn hiermee bezig, alle tips hieromtrent zijn van harte welkom!!

Wat vind je top aan de BCL?
We zijn een grote club, als je er tijd voor en zin in hebt kun je bij de BCL 5 keer per week spelen, fantastisch toch!! Misschien moeten we hier meer bekendheid aan geven zodat er nog meer spelers van buiten Leeuwarden bij ons komen spelen. Wat ook super is dat wij zoveel enthousiaste vrijwilligers binnen onze club hebben en die verdienen veel waardering, zonder hen zou het niet lukken, alleen contributie betalen is niet voldoende.

Ik wens iedereen nog veel bridgeplezier bij de BCl en fijne feestdagen.

Dit bericht is geplaatst in Thuis bij. Bookmark de permalink.

4 reacties op Thuis bij: onze voorzitter Sita Reinsma 

 1. Jand de Caluwe schreef:

  Leuk verhaal Sita!

  Ik hoop dat de webmaster de lege vakjes nog kan invullen.
  De grote voor je foto zodat alle leden hun voorzitter leren kennen!

 2. Anneke Gast schreef:

  Leuk om te lezen, al die achtergrondinformatie, weetjes en voorkeuren van onze veelzijdige voorzitter.
  Ik ben nu wel nieuwsgierig geworden wie het interview heeft afgenomen. Wie gaan er schuil achter “Ja, Gezellig”?

  • Jand de Caluwe schreef:

   Dag Anneke,

   De werkgroep “Ja Gezellig” bestaat uit de volgende personen: Myriam van der Heide, Cis Schaafsma, Aarnout Reichner, Sjaak Koornstra en Jand de Caluwe.
   Het idee en de vragen zijn door ons bedacht en iedere 2 weken wordt iemand gevraagd om deze vragen te beantwoorden.
   Een foto en de antwoorden worden naar ons opgestuurd en op de site geplaatst.
   Annelies de Laat is vanuit het bestuur onze contactpersoon.

 3. Eugène Stein schreef:

  De Jan uit Grouw was volgens mij Jan van Vlijmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.