Waarom simpel als het ook ingewikkeld kan?

ingewikkeldOp woensdag 17 oktober kwamen BCL 1 en BCL 2 tegen elkaar uit in de tweede divisie viertallen. Daar hadden we als locatie Zalen Enzo voor gekozen, waar die avond ook viertallenwedstrijden van het Friese district werden gespeeld.
Over de wedstrijd BCL 1 tegen BCL 2 zal ik kort zijn: BCL 1 won met bijna maximale cijfers: 19,3 – 0,7.

Als je dummy bent kun je een beetje om je heen kijken en dat deed ik dan ook. Aan de dichtstbijzijnde tafels speelden de vijf viertallen die uitkomen in de tweede klasse, vier BCL-teams en een team van BCC.

De competitieleiding was op het onzalige idee gekomen om die vijf teams, vanwege dat oneven aantal, een vijfhoekswedstrijd te laten spelen. Je speelt dan op vier (vijf?) avonden steeds zes spelletjes tegen één viertal en pas na vier avonden kun je een totaaluitslag per voltooide wedstrijd van 24 spellen bepalen (of 30 spellen als er vijf avonden wordt gespeeld). Dat vereist een ingewikkeld wisselschema per avond. Van tevoren had ik van een speelster het uitgereikte schema mogen inzien met de vraag: begrijp jij hier iets van? Pas na enige studie snapte ik het, maar ik begreep ook dat velen daar veel meer moeite mee zouden hebben, dat het erg foutgevoelig was en dat dit zeer waarschijnlijk tot chaotische taferelen zou leiden.

Die voorspelling kwam uit, kon ik zien en horen. Velen begrepen ook na afloop nog niet wat ze nu precies gedaan hadden, hadden veel moeite met het vinden van de juiste tafels en tegenstanders, hadden spellen uitgeslagen die tegen verschillende teams waren gespeeld, notatieformulieren verkeerd ingevuld en niet begrepen dat je wat je in ronde 1 had gespeeld in ronde 2 niet aan je tegenstanders mocht tonen omdat die jouw spellen van ronde 1 nog moesten spelen. Let wel, het ging om de tweede klasse en dus ook om nogal wat spelers zonder veel ervaring met viertallen in het algemeen en met zulke ingewikkelde speelschema’s in het bijzonder. De wedstrijdleider deed zijn best en heeft later thuis nog heel wat herstelwerk verricht en een uitslag bepaalt, maar ook hij zal niet blij zijn geweest met deze opzet.

BCL en naar ik aanneem ook andere clubs propageren deelname aan viertallencompetities. Dan zeggen we: viertallen is bridge op zijn zuiverst, maar dat niet alleen, het is ook heel plezierig. Geen gewissel om de vier spellen, maar 12 of 14 spellen achtereen tegen dezelfde tegenstanders en daarna 12 of 14 tegen hun nevenpaar. Nauwelijks tijdsdruk, gelegenheid tot nadere kennismaking en een praatje, kortom ook het sociale aspect wordt gediend.

De mensen die zich door die argumenten aangesproken voelden en voor het eerst meededen, zullen het gevoel gehad hebben bedrogen uit te zijn gekomen.

Wat was hier het leidende principe? Waarom simpel als het ook ingewikkeld kan? Wat was er nu eenvoudiger geweest dan zeggen: jammer, oneven aantal teams, maar we gaan wel echt viertallen, want daar hebben we die spelers voor warm gemaakt. Elk team speelt dan vier wedstrijden. Je houdt elke avond één team over, wegens geen zesde team als tegenstander. Dat team heeft dan vrij. Elk team heeft dus één vrije avond. Bezwaarlijk, maar veel minder bezwaarlijk dan chaotische toestanden, spelers die amper weten waar ze eigenlijk mee bezig zijn en dientengevolge nogal wat spelers die na afloop zeiden dat dot zowel de eerste als de laatste viertallencompetitie was waar ze aan deelnamen.

Ik plaats deze opmerkingen op de BCL-site, maar vraag ook ze door te brieven naar het Friese districtsbestuur en/of aan de districtscompetitieleiding. In de hoop dat die voortaan afziet van zulke gecompliceerde oplossingen voor oneven aantallen deelnemende teams. Viertallenbridge moet bestaan uit echte viertallenwedstrijden.

Hans van der Heijde

 

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslagen. Bookmark de permalink.

3 Responses to Waarom simpel als het ook ingewikkeld kan?

 1. Anneke Gast schreef:

  Ik behoorde tot zo’n vijfhoekspelend viertal en vond het inderdaad helemaal niks.
  Het is me een raadsel waarom er voor zo’n ongemakkelijke oplossing is gekozen; het was vervelend voor alle deelnemers en ook voor de leiding.
  En het zal ongetwijfeld leiden tot nog minder aanmeldingen voor de volgende viertallencompetitie.

 2. Truuspeters schreef:

  Ook ik ben het helemaal eens met Anneke Gast. Op deze manier ook geen gezelligheid meer.

 3. Hester Gast schreef:

  Een gemiste kans dus. Ik zit officieel niet meer in het districtsbestuur, alleen nog ad hoc als onderwijsadviseur, omdat de huidige onderwijsadviseur tijdelijk zijn taken niet kan vervullen. Mocht ik echter bij een volgende vergadering aanwezig zijn, dan zal ik het zeker aankaarten. Het is erg jammerlijk dat het viertallen op deze manier zo’n negatief imago krijgt, terwijl het toch zo’n leuke en zuivere wedstrijdvorm is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.