BCL-1 naar de Eerste Divisie!

Hans van der Heijde

Zaterdag 19 maart 2022 meldden zich de tien teams die uitkwamen in de tweede divisie Noord/Oost zich in Zwolle voor de laatste drie wedstrijden van de competitie. Dat was een aangepaste competitie. Omdat die van de districten (hoofdklasse en lager) waren afgelast, kon niet worden gedegradeerd. Maar wel gepromoveerd: de kampioen komt volgend jaar uit in de eerste divisie.

En dat is BCL-1, Willem Flisijn, Harry Burmania, John Linse, Pier Westra en Hans van der Heijde. Pier trad in vijf van de tien wedstrijden op als vervanger van respectievelijk John Linse en Harry Burmania.

Volgend seizoen is BCL dus vertegenwoordigd in de eerste divisie van de NBB!

Na zes van de negen wedstrijden stond BCL al bovenaan, maar de verschillen tussen de bovenste vijf waren marginaal: elk team van die vijf kon met een goeie laatste dag kampioen worden.

Spelend in een gelegenheidsopstelling – John met Pier, Hans met Willem (Harry lag met corona in bed) – haalden we in de eerste wedstrijd, tegen het Enschedese Schuttersveld, meteen uit met een 20-0 (!) overwinning. Nota bene ondanks een zeperd van Willem en mij: in plaats van 800 te pakken, boden we door en gingen voor min 100, kosten: 11 imps.

In de tweede wedstrijd, tegen APIH-1, probeerde John nog even met een blunder onze kansen te grabbel te gooien. Willem en ik namen een kwetsbare 4♠ uit met 5, dat voor 500 ging. Daar waren we zeer tevreden mee, want zoals het spel zat, kon 4♠ met twee overslagen gehaald worden, voor 680. We rekenden op 4 of 5 imps winst. Nee, Pier en John boden lustig door naar 6♠! Zoals gezegd, dat zit. Maar John deed een misgreep: eentje down, voor min 100. Samen met min 500 van ons kostte dat 12 imps. Als hij 6♠ gemaakt had, zouden we 14 imps hebben gehaald, die misgreep kostte in de kering dus 26 imps! Nou ja, als je toch blundert, doe het dan goed, hou je er tenminste nog een mooi verhaal aan over.

En toch wonnen we de wedstrijd met 14-6.

De concurrentie bleek het moeilijk te hebben gehad, zodat we met nog één wedstrijd te gaan, tegen Zeerob-3, 10 WP’s voor stonden op de achtervolgers en aan ruim 5 WP’s genoeg zouden hebben voor het kampioenschap.

Graag overhandig ik de volgende zuidhand aan Wim Ooiman, om te gebruiken voor zijn biedforum.
West is gever en OW zijn kwetsbaar. 
Als zuid heb je ♠AVB54, T64, AH6, ♣H4
West opent 1♣ (2+kaart), noord past, oost biedt 1♠, wat wordt gealerteerd.
Navraag leert dat 1♠ óf een ruitenkleur belooft, of een hand waarmee ieder ander 1SA geboden zou hebben.
Je doubleert om aan te geven dat je goeie schoppen hebt, nietwaar?
West past.
Noord biedt nu 2♠; oost past.
Wat is 2♠ en wat doe je?

Willem bewees in de laatste wedstrijd dat zijn antenne goed gericht stond. Hij zat zuid in dit spel.

Z/Allen AH43
H6
AHB75
BTN
W       O
ZVB62
VB2

AV6543
W N O Z
pas pas 1♣
pas 1 pas 1♠
pas 2* pas 2SA
pas 3 pas 4♣*
pas 4* pas 4♠
pas 4SA* pas 5♣*
pas 5* pas 5♠*
pas 6♠ pas
pas
*2 = 4e kleur, MF
*4♣ = klaverencontrole
*4 = ruitencontrole
*4SA = RKC Blackwood
*5♣ = 1 aas uit 5
*5 = heb je ♠V?
*5♠ = ja, maar daarbuiten geen heer in een zijkleur

Na de troefuitkomst, voor ♠A, speelde Willem meteen H van tafel, voor A van west, die ♠7 naspeelde (oost bekende nog).
Hoe ga je dit verder aanpakken?
Het lijkt erop dat je de klaversnit moet nemen.

Willem bedacht wat anders, ingegeven door zijn gevoel dat ♣H mis zat. Hij nam de nagespeelde troef met ♠V en incasseerde V en B, waar hij ♣T op afgooide. Troef naar ♠H en ♣B voor. Oost een kleintje, Willem ♣A en een klavertje na. Waarna de slingers konden worden opgehangen, want bij west verscheen ♣H! Die werd getroefd, waarna die mooie ruitens van mij er helemaal niet toe deden. Willem kon elegant A troeven, waarna hij de rest had met zijn klaveren. Aan de andere tafel was het slem niet geboden: 13 imps voor BCL-1.

Maar aan het einde van deze wedstrijd begonnen vermoeidheid en het niet ingespeeld zijn bij beide BCL-gelegenheidsparen hun tol te eisen. Na een paar afzwaaiers verloren we de wedstrijd met het kleinst mogelijke verschil van 1 imp. Dat leverde 9,69 WP’s op, ruimschoots genoeg om de concurrentie voor te blijven. Uiteindelijk haalden we 13,07 WP’s gemiddeld per wedstrijd.

BCL-2 (Hester Gast, Siebren de Boer, Cor Breeuwer, Dick Everaars, Bas van Roosmalen en Gerrit Geertsma) eindigde als achtste met 8,67 WP’s gemiddeld.

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijdverslagen. Bookmark de permalink.

17 reacties op BCL-1 naar de Eerste Divisie!

 1. Marten schreef:

  Zal ik dan maar de eerste zijn om de “forumvraag” te beantwoorden?
  2S lijkt mij gewoon echt, jij geeft een schoppenkleur (soort volgbod) aan, maat heeft fit en “fit is bieden”. Ja, je kunt een argument bouwen dat maat met schoppens nu “gratis” kan passen, maar dat soort “uitstelgedrag” is gewoon slecht bridge. Nu heb je nu wel zoveel dat je het bieden vast wel gaat winnen, maar de tegenstanders eerst even rustig hun fit laten bieden is simpelweg niet goed. Nogmaals, je hebt zelf nu zoveel dat het op deze hand nog wel goed komt, maar vanuit maats hand gezien is het zomaar een deelscoregevecht. Dan is nu snel in 2S zitten heel goed: de tegenpartij moet dan “gokken” of ze een dikke fit hebben, en of dat in klaveren of juist in ruiten is. En juist als Oost nu 3K of 3R kan ophoesten is het heel belangrijk dat we de fit verteld hebben: We hebben dan toch geen echt probleem? Terwijl dat als Noord gepast had, dan heeft Zuid een serieus biedprobleem: veel meer punten dan beloofd, maar we zitten inmiddels op 3-niveau (toch nog maar een keer doublet denk ik, maar dat is met garantie tot de deur).
  Nu 2S dus echt is bieden we toch gewoon de manche? O, wacht even, biedforum zei je? Dan natuurlijk 3SA i.p.v. 4S: 5 schoppens, 2 hartens (snitje ofzo, punten zitten toch links) en 2 ruitens. Klaverheer beschermd op de start. In 4S maken we dezelfde slagen, verliezen dus 1 harten, 1 ruiten en 2 klavers door de start.
  Wil je trouwens echt lastige vragen? Wat is dan bijvoorbeeld 1SA of 2K i.p.v. doublet?

  • Wim Ooiman schreef:

   Met een opening en een bijbod bij de tegenstanders is een manche twijfelachtig, bovendien kan partner met 2K ipv 2S aangeven dat hij wel wat heeft en dat oost misschien aan het jojo-en is. Met zo’n afwijkende 1S moet je eigenlijk tijd gegeven worden om een verdediging te bedenken. En daar valt 1SA en 2K van zuid ook onder. 1S is dus ruitens of een hand waar normaliter1SA mee geboden wordt. Aan tafel zou ik toch eerst naar de sterkte van 1S vragen. Als het vanaf 0 is?! Als je uitgaat van 6-10 lijkt me een pas op 2S (partner heeft bijna niks behalve schoppens) beter dan naar een gammele manche te gaan.

 2. Dick Lont schreef:

  Op de “forumvraag”: 2Sc is echt, partner heeft een vierkaart schoppen. Openaar en antwoorder hebben een minimum voor hun bieden met dat passen in de tweede ronde. West heeft de mooiste hand van de tafel, maar ook een handvol verliezers. Toch moet hij nog eens bieden en wel gewoon 3Sc om zijn verhaal af te maken, namelijk overwaarde. Ik verwacht geen manche als de tegenstanders hun bod hebben, maar als de antwoorder op niks heeft geboden kan het wel en dan biedt mijn partner hem zeker. Zo is hij.

  • Wim Ooiman schreef:

   West moet natuurlijk Zuid zijn. Het is inderdaad van cruciaal belang of je oost vertrouwt of niet. Lastig of je nog 3S moet bieden: partner kan op weinig meer dan schoppens hebben geboden.
   Wim

 3. Wim Ooiman schreef:

  Joost Herweijer:

  Doublet belooft uiteraard schoppens. Marten vraagt zich af wat 1SA of 2K zou hebben betekent. Spelend tegen een serieus team zou ik van te voren afspraken willen maken. Dat lijkt voor deze wedstrijd niet nodig. Dus maar gewoon alles standaard. Passen op het doublet kan, maar geeft geen 4 schoppens aan. Ik zou het D gewoon behandelen als een 1S volgbod; dan is 2S steun met een kaart waarmee je ook na 1S zou steunen. Maar omdat D een 4kaart kan zijn is ook 2S vanaf 4kaart. 2K bieden is gewoon inviterend met schoppen steun. 3S preëmptief. Een 1SA-bod lijkt overcompleet.

  • Wim Ooiman schreef:

   Mee eens, maar doe je nog iets na partners 2S? Zo’n afwijkende 1S vraagt gewoon om van te voren bekend te zijn, zodat je een verdediging kunt afspreken.

 4. Cor schreef:

  Wat mij betreft gaat het om de vraag wat het verschil is tussen pas en het 2 schoppen bod. Geen afspraken over? dan zelf de interpretatie geven.
  pas=niks te vertellen of wachtend op bod ops voor doubled
  1 nt puntje of 6-8 zonder schoppens
  2 schop = uitstekende fit en zeker een 7+ punter
  3 schop = uitstekende fit barage minder dan 6 pnt
  Cue = limiet achtig met fit
  bod op 3 niveau met jump is fit bid
  Bovenstaande overwegingen kunnen snel en vertellen dat het 2 schoppen bod waarschijnlijk een 7-9 hand is met minstens 4 schoppens. ??? Nu lijken er meer dan 40 punten in het spel te zitten. Wie zit er dan te overbieden? Zou het zo kunnen zijn dat partner met 2 schop de boel belazerd. Jammer dan, je wil toch de manch spelen. Gezien je ruiten bezit kunnen de hartens zomaar lek zijn. Ik zal nu kiezen voor het 4 klaver bod. (controle). Bij elke positieve reactie van partner weet je dat de buren de boel zitten te flessen (of extreme verdeling 6-5 klaver harten) anders zwaait ie af naar 4 schop. hand verteld en klaar.

 5. Hayo galema schreef:

  Hoera, we gaan een schoppencontract spelen. Het contract komt wel in de verkeerde hand, je had liever de start naar je toe gehad. Maar de hand heeft overwaarde en dat rechtvaardigt een poging om te zien of de manche erin zit. Ik zou een trial doe met 3H, vragend om waardes in die kleur. Maar kan afwijzen met 3S of de manche bieden.

 6. Gerrit Geertsma schreef:

  Oost/west zouden met hun opening en bijbod iets van 17/18 punten minstens samen hebben. Met zuids 17 punten geeft dat maximaal 6/5 bij noord. Dit past bij het 2 schoppen bod van noord. Had noord een hand met 10+ of een hand met overwaarde door verdeling had noord 2 klaveren geboden (inviterend of beter voor schoppen). Met de klaveren heer waarschijnlijk voor het aas en schoppen heer achter het aas moet je wel van heel positief denkende huize komen wil je nog de manche kunnen halen. Ik kan wel wat zitsels bedenken dat het zou kunnen, maar om met het inviterende bod van 3 klaveren nog wat te doen lijkt mij wat overdreven. Als zuid zou ik daarom passen op 2 schoppen.

 7. Wim Ooiman schreef:

  Dit is een gave analyse, Gerrit, met een conclusie die klopt als oost zijn bod heeft (6-9). Cor vertrouwt die oost voor geen zier.
  Wim

 8. Wim Ooiman schreef:

  Aangezien ik met vakantie ga en het laatste panellid ook de blessuretijd onbenut liet, dan nu toch maar een samenvatting van dit probleem.

  Zo’n niet alledaags 1S bod: of ruitens of een 1SA antwoord met 6-9, voor je neus krijgen en daar een goed antwoord op verzinnen gaat nog wel, Hans koos voor doublet: goede schoppens. Maar hoe sterk? Toch wel met een redelijk goede opening, lijkt me. Willem had het lastig met zijn antwoord. Moet hij passen? Als je die 1S van te voren had geweten, had je kunnen afspreken dat een pas nu vanaf een punt of 7 is en dat 2S bieden een voorbarage is met een zwak spel en schoppenfit. Maar ja, die afspraak was er niet en Willem moest kiezen. Hij koos voor 2S en Hans ging uit van dat zwakke spel: punten 20-20 verdeeld. Dat is niet zo gek, als je weet dat oost (wie was oost?) niet van geintjes houdt en zijn bod heeft. Eigenlijk moet je ook weten dat op 1K (vanaf een 1 kaart) niet gepast mag worden en dat 1R afwijzend is?
  Ik kan me voorstellen dat je als panellid toch nog een poging voor de manche doet, maar van de punten uitgaand en een betrouwbare oost, lijkt me een pas het beste, zoals Gerrit dat uitlegt.
  Hoe zat het spel eigenlijk?

  • W/OW
  H10932
  B83
  983
  82
  7 86
  AH95 V72
  B542 V107
  A1065 VB973
  AVB54
  1064
  AH6
  H4
  Oost had inderdaad niks geks gedaan en zelfs 2S ging al 1 down: een troevendood spelletje noemden wij dit vroeger. Bijna alle andere paren zaten hoger: 4 in 3S -2 en ook 4 in zelfs 4S -3. En allemaal ongedoubleerd! Nog vreemder dat 1 paar 3SA mocht maken, te spelen door noord en met de uitkomst van klaver 2. Althans volgens de frequentiestaat. Wie dit begrijpt mag het zeggen.. Bij een start van klaver 2 zijn er inderdaad 9 slagen, maar dan wel in OW!
  Oost en West mogen dan een ingenieus 1S bod hanteren, van balancen heeft in ieder geval west geen kaas gegeten: hij heeft een perfect negatief doublet op 2S. Zou hij bang zijn geweest voor een pas van zijn partner?

  Bridge moeilijker maken is kennelijk makkelijker dan het makkelijk houden.

  Wim

  • Wim Ooiman schreef:

   Sorry voor de spelverdeling. Het programma zette het zo neer. Zelf even goed zetten (heb ik ook gedaan, maar dat hielp niet)

   • Marten schreef:

    Het zal wel aan mij liggen, maar als ik de spelverdeling goed lees snap ik wel dat iedereen zo hoog zit: noord heeft toch een “opgelegde” verhoging naar 3S? Niet tegen wel, dus 10 troeven samen, dan is 4S zelfs heel vaak goed, alleen de vlakke 5332 valt tegen. Overigens is het ook maar net geen 4H, cash per ongeluk 1 hoge ruiten en het is al over…

    • Marten schreef:

     Beetje vroeg blijkbaar: wel koud natuurlijk. Ik bleef de derde en vierde schoppen in de hand troeven en dan lukt het niet, maar die troef je natuurlijk in dummy. Dus: schoppen, schoppen getroefd, ruiten, schoppen getroefd (in dummy, Vxx dus), weer ruiten, weer schoppen, weer getroefd in dummy, dan de inmiddels secce troefvrouw, klaversnit om in de hand te komen, laatste troeven getrokken met AH en klaveraas…

     • Wim Ooiman schreef:

      Ik denk dat Willem eerst maar eens wilde proberen 2S te versieren, hoewel ie kan weten dat hij dat contract niet zal mogen spelen, want een van de opp’s zal hoogstens 1 schoppen hebben waarschijnlijk de openaar, en die komt dus met een info dbl. 3S in noord ipv 2S maakt dat veel moeilijker en is dus inderdaad bijna opgelegd, dat ben ik helemaal met je eens. Onbegrijpelijk dat Willem 2S mocht spelen. Zo’n 1S transfer, 2 way nota bene, is mooi, maar daar moet je er dan ook een goed vervolg aan geven.
      Bij wat gewoner bridgers zal oost 1 SA bieden en dan biedt zuid 2S. Dbl van west zal dan toch wel info zijn? Zo kunnen NZ ook in 4S komen als Noord dat biedt. Hij voorkomt in ieder geval 4H ermee. Al geloof ik niet dat west daarvoor zal gaan, omdat hij weet dat oost geen 4 kaart harten heeft. Die zal op het dbl van west 3K bieden, als noord er de brui aan geeft. Maar dat is uiteraard nergens gebeurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.